Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Започват предпродажбите на първия летящ автомобил

Компанията, производител на първия летящ автомобил в света - Terrafugia Inc., обяви, че предварителните продажби ще започнат през октомври. Доставките на превозното средство пък ще тръгнат през 2019-а, като първоначално хибридното возило ще се предлага само на пазара в САЩ. 

Производителят уточни, че моделът ще може да превозва двама души, но ще има нужда от писта за излитане и кацане. Той ще развива само 100 мили в час. Най-забележителният аспект на автомобила са неговите сгъваеми крила, които могат да се прибират при шофиране по пътищата. Превозното средство е достатъчно компактно, за да влиза в домашния гараж. Цената му ще е около 280 хил. долара.

Очакванията на Terrafugia са колата да замени частично малките самолети и да бъде използвана предимно от предприятия, правителства и транспортни фирми. Следващият концептуален автомобил на Terrafugia, TF-2, също ще бъде представен през октомври. За него се смята, че ще може да излита и каца вертикално и че ще се появи на пазарите през 2023 година.

Анализаторите коментират, че летящите коли ще се справят ефективно с проблемите на трафика и със сигурност ще имат огромно въздействие върху обществото, икономиката, безопасността и околната среда.

Terrafugia е дъщерно дружество на китайската компания Geely Auto Group - един от най-големите частни автомобилни производители в Китай. През 2017-а Geely регистрира около 270 милиарда юана приходи (39 милиарда щатски долара). Тя придоби всички операции и активи на Terrafugia през миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във