Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започват плащания за извършено строителство към фирмите

Извършените, но неразплатени строително-монтажни работи на стойност 600 млн. лв. ще бъдат платени след проверка за количество и качество. Половината от тези проверки вече са направени, всичко е както трябва и започваме плащанията. Това каза пред "Дарик радио" служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Не искам да прекъсвам диалога със строителните фирми, заяви Комитова. "Твърдо трябва да се върнем към обществените поръчки и да избегнем т. нар. инженеринг. В него състои тайната на оскъпяване на строителството. Ако това се направи, няма да се раздуват цените и ще се разгърнат малките и средните предприятия, които са един от фундаментите на икономиката", подчерта тя.

Министърът обясни, че инхаустът е процедура, която има много смисъл. "Чрез нея държавата може да възлага на държавни дружества решаване на проблеми в екстрени ситуации без обществени поръчки. „Автомагистрали“ ЕАД е получила 1,5 млрд. лв. чрез инхаус за пътища, които са раздадени на други фирми. Компанията няма капацитет да ги усвои", добави тя.

По думите ѝ обществените поръчки са заобиколени от „Автомагистрали“ ЕАД и началниците над тях. "Това са основните причини, поради които искам да се разделя с нейното ръководство. Засега сме намерили хора. Обявен е конкурс за постоянни назначения, всеки може да се яви", информира Комитова.

"Автомагистрала „Хемус“ категорично трябва да продължи, докато я видим докрай. На участъци 1, 2 и 3 се работи. Ако се бърза с проектите, процедурите, ако се напрягаме, ще я завършим в срок", смята строителният министър.

Комиова посочи, че държавата дава много пари за строителство, а фирмите получават малко пари. "Корупцията няма лице, извършва се от хора с власт, те се чувстват защитени от закона. Когато партиите се изчистят от този тип лица, ще се повиши доверието в обществото", изтъкна министърът.

"Има бум на жилищното строителство, но изоставане при техническата и социалната инфраструктура, а това създава проблеми, посочи Комитова. Строежите не се контролират от един човек. Има устройствено планиране, което трябва да се следва. В инвестиционния процес всички са срещу строежите, когато започнат да се случват, а това не е правилно. Всеки започнал да строи, се е сдобил с документи с подпис и печат. Трябва да се търси отговорност на разрешилите строителството на всички спорни строежи", допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във