Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започват обществени обсъждания за всички нови програмни документи от ОСП

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще открие първата дискусия с бранша за новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ 2021-2027 г., съобщиха от пресцентъра на агроминистерството. Събитието е от 10 часа в зала "Европа" на хотел Рамада. В срещата ще участва и Йоаким Руквид, президент на германската асоциация на фермерите и президент на КОПА.

България има шанс да защити интересите си в предложената финансова рамка от ЕК в новия програмен период. Предложението за намаление на директните плащания към страната ни не е повод за притеснения, тъй като параметрите позволяват компенсации. В обсъжданата нова обща селскостопанска политика има и някои добри елементи, които засягат земеделската политика на България. Например, остава обвързаната подкрепа, каза миналата година Десислава Танева, когато беше председател на парламентарната комисия по земеделие. А това е важно да страната ни и за недофинансираните сектори.

По-голямата гъвкавост в прилагането на съответните политики на общата земеделска политика на национално ниво, т.е. ако законодателната и изпълнителна власт вземат адекватни решения, то дори може да има и увеличения.

Работна група с разширено участие на държавната администрация, социални партньори и граждански сдружения ще подготви документите, свързани с новата Обща селскостопанска политика (ОСП) в периода 2021-2027 г. и отпусканите европейски субсидии.

Това пише в решение на правителството за приемането на План за разработване на стратегическите и програмни документи за управление на средствата от европейските фондове. Постановлението предвижда създаване на работни групи, които да бъдат отговорни за разработването на Споразумението за партньорство и програмните документи в областта на Кохезионната политика, Общата селскостопанска политика и Общата политика по рибарство.

В работните групи ще вземат участие представители на централната администрация, на регионалните и местни власти, социални партньори, структури на гражданското общество, академичната общност и други.

Намеренията на правителството са да се осигури максимална публичност и прозрачност на процеса, като се гарантира възможност за участие в него на всички заинтересовани страни.

Предвиждат се обществени обсъждания на всеки от стратегическите и програмните документи, които са от значение за нашата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във