Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започват масови проверки по строежите

Заради зачестилите случаи на тежки инциденти в сектор "Строителство" Главна инспекция по труда (ГИТ) започва извънредна инспекционна кампания за превенция на злополуките, съобщиха от ГИТ.

Ще бъдат проверени над 400 предприятия, извършващи строителни дейности в цялата страна. По време на кампанията сериозно внимание ще бъде отделено на информираността на работодателите и отговорниците как да осигурят по-безопасни и здравословни условия на труд на работниците, уточняват от инспекцията.

Оттам напомнят, че предпоставки за тежките инциденти в строителството са необезопасени работни площадки, изкопи и електрически инсталации; неправилно боравене с машини, инструменти, електрически уреди; неправилно изградени и нестабилно фиксирани скелета и др.

Те могат да доведат до падания от височина, до инциденти, предизвикани от свличане на земни маси, до удари от падащи предмети, до поражения от електрически ток. Почти винаги подобни злополуки водят до тежки увреждания и дори смърт.

Масираните проверки ще продължат до 30 септември, като на извънреден контрол ще подлежат задължително и обекти, на територията на които са станали трудови злополуки.

Всички проверени обекти ще подлежат и на последващ контрол, за да се установи дали са изпълнени предписанията на инспекторите по труда за отстраняване на нередностите, уточняват от ГИТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във