Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започват масирани и денонощни проверки заради райския газ

Комисията за защита на потребителите започва масирани и денонощни проверки по заведения дискотеки, барове и в социалните мрежи за продажбата на райски газ. На местата, където бъде установена продажба, ще се издава акт за временна забрана да се търгува с продукта. Който не спазва тази мярка, го грози глоба до 25 000 лв. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова. Преди ден омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването Асена Сербезова за множество жалби от родители и граждански организации заради масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като райски газ.

"Децата са изправени пред огромна опасност. Разпространението и използването на райски газ взема застрашителни размери. Трябва да се вземат решителни и бързи мерки, това не може да остане така. Имаме два проблема - чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос", подчерта Нинова. "Законодателно в редица държави е уредено чрез забрани, ограничения. Ние нямаме нормативна рамка. Затова помолих парламентарната група на на БСП. И още днес, до часове, внася две думи поправка в закона, които могат да спасят живота на много деца", добави тя. Целта на поправката е да се наложи забрана върху свободната продажба на райски газ на малолетни и непълнолетни. 

Министърът призова родителите да наблюдават децата си, да сигнализират денонощно в КЗП. Като обеща, че комисията ще реагира и спешно ще се отзовава на места, където е установена продажба.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във