Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАПОЧВА ВТОРИЧНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА КЦМ

Водят се преговори за продажба на пет обособени части от пловдивския Комбинат за цветни метали, съобщи за БАНКЕРЪ юрисконсултът на дружеството Розин Ангелов. За две от тях - строително-ремонтния цех и кислородното производство, има повече от един кандидат и се очертава истинска конкурентна битка. За останалите - ремонтно-механичния цех, както и Автотранспорт и Металургремонт, оферти са подали само местни РМД-та.
Очакваше се, че интерес към продаваните обекти ще проявят само работещите в тях. Такива сдружения наистина участват в продажбата на всички предложени активи, но в процедурата се намесиха и софийски и пловдивски фирми.
Първите сделки ще са в началото на юни, предвижда Розин Ангелов. Тогава ще започне реално вторичната приватизация на завода.
Комбинатът за цветни метали бе приватизиран през юли миналата година от РМД КЦМ-2000, което закупи 80% от капитала му за 14.635 млн. щ. долара. Преди два месеца РМД-то придоби нови 10.19% и сега притежава 90.19 процента. Останалите акции са собственост на работници, а има и малък брой, които са раздържавени по линия на реституцията. Около 40% от книжата на КЦМ-2000 пък се държат от 18 водещи мениджъри на завода. Освен тях контрол върху дейността на предприятието може да упражнява и холандската фирма Трафигура бехеер, която притежава 26% от капитала на РМД-то. Сега новият собственик се опитва да продаде активите извън основната дейност на комбината, с аргумента, че те ще се управляват по-ефективно, ако имат самостоятелен мениджмънт. Подобен ход обаче е продиктуван и поради други причини.
Печалбата на КЦМ АД за първото тримесечие на 2001 г. е 2.387 млн. лева. Приходите за същия период пък са 53.104 млн. лева. За сравнение - през цялата минала година отчетените продажби са за над 190 млн. лева. Но оптимистичните резултати надали ще се потвърдят и през следващите месеци. Цените на оловото и цинка на международните пазари рязко паднаха. Докато през 2000 г. един тон цинк струваше на Лондонската метална борса между 1060 и 1200 щ. долара, сега той се търгува за едва 946 щ. долара. А само за два месеца цените на оловото спаднаха с близо 10% - до 461 щ. долара за тон.
Всичко това със сигурност ще изправи КЦМ АД пред финансови затруднения, като се има предвид, че предстои и обслужването на задълженията му - общо за около 60 млн. щ. долара, към Японската банка за международно сътрудничество и към Черноморската банка за търговия и развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във