Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва строителството на нова отсечка от "Хемус"

Започна строителството на участъка от АМ "Хемус" от Ябланица до п.в. Боаза. На първата копка присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Николай Нанков и на финансите Владислав Горанов.

Новата отсечка на магистралата е дълга 9,3 км.  Първата копка бе направена в края на съществуващото трасе, където ще започва новият участък Ябланица – Боаза. Обектът, чието строителство се финансира от държавния бюджет, ще бъде изграден от консорциум „ХВП Ябланица“ ДЗЗД.

Ремонтните дейности възлизат на 55 млн.лв. като, според министър Нанков, при проектирането са спестени 40 на сто от първоначално предвидените средства. Строителството трябва да приключи в срок от две години, но Нанков увери, че участъкът ще бъде завършен по-рано.

Регионалният министър поясни, че в момента тече проектирането на участъка от п.в Боаза до разклона за Ловеч, Плевен с дължина 52 км. и, ако няма обжалване на процедурите, до края на годината и там ще започне реалното строителство.Започва и проектирането на следващите 85 км. до Велико Търново.

"До 2025 г. цялата магистрала трябва да бъде завършена като за това ще са необходими още 1,3 млрд.лв.", каза Нанков. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във