Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва строителството на граничен пункт Рудозем - Ксанти

С церемония за полагане на символична първа копка днес бе даден старт на строителството на ГКПП Рудозем - Ксанти. Началото на изграждането на ГКПП при Рудозем сбъдва мечтата на няколко поколения родопчани от двете страни на границата. Това посочиха представители на българските и гръцки институции, ангажирани в проекта за откриване на граничен пункт, отлаган в продължени на десетилетия.

ГКПП Рудозем - Ксанти е последният от трите пункта, за отварянето на които бе подписано българо-гръцко споразумение през 1996 г. За успешния старт на строителството бе отслужен водосвет от свещеник Запрян Шиков и прозвуча молитва от областния мюфтия Неджми Дъбов, съобщи БТА.

Строителството на ГКПП Рудозем - Ксанти е част от изпълнението на мащабен българо-гръцки проект по Програмата за сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V- А Гърция - България" 2014-2020 г. Обектът трябва да бъде въведен в експлоатация на 18 декември 2020 г.

Граничният пункт Рудозем - Ксанти е разположен на коридор Пловдив - Смолян - Рудозем - Ксанти, който е част от разширената европейска мрежа. Съгласно сключената спогодба се предвижда за преминаване на всички видове превози и товари. Проектирани са помещения и за българските, и за гръцките власти за граничен и митнически контрол, както и за проверка на товари и пътници. Пунктът се предвижда да е разположен на площ около 60 дка, според данни на областния управител. Ще се изгражда и подходен път, който да осигури достъпът до самия граничен пункт. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във