Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва ремонтът на най-пряката връзка на Монтана и Видин със София

Със символична първа копка започва  рехабилитацията на 7.2 км от второкласния път II-81 от път II-81 Берковица - Монтана, в участъка между село Благово и Монтана (от км 94+000 до км 101+199.48), съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Инвестицията е за над 6.6 млн. лв. с ДДС. Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет и е част от проект „Долж - Монтана: Съвместни стъпки за по-добра свързаност“. Целта на проекта е развитие на пътната инфраструктура в трансграничния район чрез подобряване на достъпа до трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в региона. 

Началото на обекта е при 94 км след с. Благово в посока Монтана, а краят – при 101 км в Северната промишлена зона на Монтана, при пътния възел с обходния път на града. Обходният път на Монтана е част от маршрута на европейския транспортен коридор ІV и е отсечка от участъка Видин - Ботевград. По първокласния път се осъществяват транспортните връзки между Румъния, България и Гърция. С пускането на втория мост над река Дунав при Видин - Калафат това направление се използва все по-интензивно.

С изпълнението на проекта ще се възстановят технико-експлоатационните характеристики на отсечката, като се осигури оптимална скорост на движение и повишаване безопасността на движение.

Предвижда се полагане на нова асфалтова настилка, уширяване на пътното платно в стеснените участъци до достигане на габарита на пътя. Ще бъде укрепен участък от 120 м със свлачищен процес при 95 км, в непосредствена близост до язовир „Чернила“. Основно ще се ремонтира и моста при 98 км над река Огоста и жп надлеза при км 100, с дължина 64 метра.    

Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

На първата копка ще присъстват Илия Илиев, директор на ОПУ-Монтана, инж. Христо Петров, началник на отдел в дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в АПИ, представители на строителя, надзора и др.

Основният ремонт ще бъде изпълнен от консорциум „ХИДРО – ВОД СТРОЙ“ ДЗЗД, с партньори в обединението „ХИДРОСТРОЙ“ АД и „ВДХ“ АД. Стойността на договора е 6 654 083.46 лв. с ДДС. Срокът за изпълнението им е 12 месеца. 

Строителният надзор ще осъществи „Пътинвест-инженеринг“ АД. Договорът е на стойност 133 499.18 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 3781 лева.

 

Монта̀на 

е областен град с населението от 38 341 жители според оценка на НСИ към края на миналата година. Географското положение на града дава възможност за по-активен икономически живот, което не се случва.

Монтана се намира на първокласен път Е79 Видин-Враца-София-Кулата и главен път 81 (Лом-София). Връзката на града със София, от която е силно зависим икономически, е затруднена поради липса на съвременно изпълнение на участъка от Път 81 между Берковица и Костинброд.

Път Е79 Монтана - Видин е изцяло ремонтиран през 2006 и 2007-а, но без да бъде разширен, като по цялата отсечка има само по една лента във всяка посока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във