Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва ремонт на най-късата пътна връзка на Ямбол с Бургас и Южното Черноморие

Започва ремонтът на 11.5 км от второкласния път II-53 Сливен – Ямбол в участъка между Ямбол и Калчево, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". За да не се затруднява трафикът строителните дейности ще се изпълняват поетапно на участъци от 50 метра. Движението ще е двупосочно в една лента и с ограничение на скоростта до 50 км/час.

Пътят II-53 осигурява най-кратката връзка на Ямбол с Бургас и Южното Черноморие и се използва като алтернативен маршрут на АМ „Тракия“ по направлението Средец и Бургас. С обновяването на трасето ще се подобри връзката между двата областни града и ще се повиши безопасността на пътуване.

Изпълнител е ДЗЗД „ПЪТНО ПОДДЪРЖАНЕ – Н“, с участници: „Пътно поддържане – Сливен“ ЕООД и „Нивел строй“ ЕООД. С дружеството АПИ има договор по Закона за обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа в област Ямбол.

В ремонта на отсечката ще се инвестират 13.4 млн. лв. от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Очаква се ремонтните дейности да завършат до края на май 2021 година.

Предвижда се цялостна подмяна на асфалтовата настилка, подобряване на отводняването, оформяне на банкетите, хоризонтална маркировка, пътни знаци. Където е необходимо ще се ремонтира и пътната основа. Ще бъдат обновени и мостът над р. Тунджа в Ямбол, част от т. нар. обход юг на Ямбол, и съоръжението в с. Калчево. Предвидени са мерки за обезопасяване на кръстовищата за с. Кукорево и с. Стара река и пресичането с път I-7 Силистра - Шумен - Елхово - ГКПП „Лесово“.

Отсечката, която ще се ремонтира, е между обновените през тази година 8.6 км от път II-53 между Крушаре и Ямбол и продължаващите и в момента строителни работи в 6.7-километровия участък между Калчево и Челник. След завършването на всички предвидени дейности ще бъдат обновени близо 27 км от второкласния път Сливен – Ямбол на територията на област Ямбол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във