Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва работата по пътния възел "Цариградско шосе" - Младост“ (обновена)

Изграждането на последните участъци от Южната дъга на Софийския околовръстен път  може да започне до края на годината. Това съобщи  министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова  по време на парламентарния контрол днес.

Предстои  да се реализира строителство на участъка от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост“, обещава Аврамова. Това ще е възможно след приключване на всички необходими процедури по изпълнението на проекта.

Този участък е с дължина 5.8 километра. Изпълнението  му  ще глътне  над 119 млн. лева.  След конкурс,  в началото на годината за изпълнител на поръчката , обявена от  Агенция "Пътна инфраструктура" , която  беше с прогнозна стойност 123 млн. лв. беше избрана фирма  Главбулгарстрой ("ГБС"), която предложи  по-ниска цена.

 В състезанието участваха  всички големи строителни компании, сред които "Хидрострой", "Джи Пи груп", "ПСТ груп", "Грома холд" (бившето "Агромах") и други. Част от тях обаче се оказаха  с неподходящи технически оферти.

Досега  подписването на договора с изпълнителя е било възпрепятствано, тъй като процедурата  е  обжалвана  в Комисията за защита на конкуренцията.  След разглеждането на претенциите на недоворните обаче, вече е взето  решение  в полза на възложителя. Срокът за проектиране на обекта е 180 дни, а за строителството му -   малко  над 700 календарни дни.

За обществената поръчка за определяне на консултант по проекта са подадени 12 оферти и сега комисията разглежда техническите предложения. След това ще бъдат  отворени  ценовите оферти на допуснатите участници. Успоредно с това пътната агенция провежда отчуждителна процедура. Министърката обеща през другата седмица да  бъдат предприети действия по искане за предварително изпълнение на отчуждителните процедури на имоти за държавни нужди за този пътен участък. Тук е моментът да припомним, че това  стана възможно след като преди дни бяха приетите промените  в Закона за държавната собственост. Процедурата за бързо отчуждаване на частни имоти вече ще е приложима не само за такива, през които ще минават  магистрали и електропроводи, но и за такива, върху които ще се изградят тех паркове. С новите текстове съдът се задължава да се произнася в седемдневен срок, а не до  един  месец, какъвто бе  досегашния норматив, по искане за предварително изпълнение на актове за отчуждаване, направени в защита на "особено важни държавни или обществени интереси.

Министърът съобщи още, че към момента  са  образувани над 69 съдебни производства от частни собственици пред Софийския административен съд срещу размера на постановеното обезщетение. Кога и как ще приключат те, не е ясно.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във