Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва работа по изграждането на "Индустриална зона Варна"

Започваме работа по  изграждането на индустриална зона Варна, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Имаме вече такива в Божурище, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас и други. Варна е един от малкото градове без индустриална зона. 

"Знам какво е правено в миналото - за Аспаруховия мост, за Аксаково, за Суворово, но нищо не е свършено през последните години“, коментира министър Нинова. Тя подчерта, че Варна има своите предимства, най-вече с географското си положените. „Екипът на Министерството на икономиката и индустрията започва разговори и ще пристъпим към действия за изграждането на индустриална зона", отбелязва Нинова. В тази връзка тя е провела срещи в „Агрополихим“ и в „Девня цимент“, а преди десет дни се е срещнала и с ръководството на „Солвей соди“, като с тях е обсъден въпросът за регистриране на индустриална зона на територията, на която са разположени тези предприятия. "Ако погледнете де факто, тя е изградена заради техните усилия - инвестициите, които са направени, но им липсва държавната подкрепа, за изграждане на инфраструктура, на пътища, ВиК, соларни панели и други“, отбелязва министър Нинова.

С ръководствата днес са започнали първите разговори. "Оттук нататък ще излъчим работна група и работни екипи от двете страни - от Министерството на икономиката и от Националната компания "Индустриални зони", за да започнем стъпка по стъпка по изграждането на индустриална зона на тази територия. Знаете близостта на пристанището, така че това е най-подходящото място, най-подходящата инфраструктура. Остава заедно да положим усилия и да я регистрираме и развиваме. Така, че започваме да работим по този въпрос“, категорична е министър Нинова.

„Транзитна търговска зона”

във Варна е разположена в Южната промишлена зона на града. Намира се само на 500 м от главния вход на Пристанище Варна и до жп гара.

„Транзитна търговска зона“ предлага индустриални терени с напълно изградена инфраструктура и готови производствено-складови халета. Дружеството съдейства на бизнеса и при логистичната обработка на стоките, предназначени за внос/износ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във