Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва пълна инвентаризация на обектите в Западна промишлена зона в Русе

Източна промишлена зона, Русе

Директорът на РИОСВ - Русе е разпоредил пълна инвентаризация на всички обекти, които извършват дейност в Западната промишлена зона на град Русе, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Мярката е предприета поради зачестилите сигнали за изтичане на оцветени води в река Русенски Лом и констатирани нови обекти в отдадени под наем цехове в рамките на производствените площадки на бивши предприятия.

Проверките ще продължат до края на ноември по предварително съгласуван график съвместно с "ВиК" ООД - Русе, които експлоатират канализацията и са оператор на колектор  "3-ти март".

На големите оператори, произвеждащи бои и лакове, както и на тези, които в дейността си извършват пране и облагородяване на текстилни изделия в  зоната, са дадени предписания да представят седмични справки за количествата отпадъчни води, формирани при производството, и способите за пречистването им.

В Русе има две ясно обособени промишлени зони - Източна и Западна, в които е концентрирано по-голямата част от индустриалното производство на крайдунавския  град. В района на Източната промишлена зона, разположена по протежение на два основни булеварда в града - бул. "България" и бул. "Тутракан", функционират редица големи предприятия, в т.ч. "Мегахим" АД, "Лубрика" ООД, "Топлофикация Русе" ЕАД, "Прециз Ал Енерджи" ЕООД, "Марисан & Колев" АД и други.

В Западната промишлена зона са ситуирани производствените мощности на "Оргахим" АД (производство на бои), "Приста Ойл Холдинг" ЕАД (на смазочни масла), "Жити" АД (на изделия от нисковъглеродни стомани - телове, телени изделия, гвоздеи), "Фазан" АД (чорапи), "Ирим" ЕООД (мебели), "Ергодизайн" ООД ()мебели), "Винпром-Русе" АД, "Бозмов" ЕООД и други.

Ру̀се е най-големият български град по поречието на река Дунав, а със своите 142 902 жители е петият град по големина в страната. Разположен е на североизточната граница на страната с Румъния. Градът е административен център на община Русе и едноименната област, както и икономически, транспортен, културен и образователен център от регионално и национално значение.

Русе отстои на 310 км от София и на 75 км от румънската столица Букурещ. Градът е потенциален стратегически интермодален и логистичен център на страната и на Югоизточна Европа, като се има предвид географското му положение, утвърдената му роля на важен промишлен център, както и наличието на пътен и железопътен мост над река Дунав - "Дунав мост". Реката приобщава града и към европейския транспортен коридор № 7, създавайки условия за търговско и круизно речно плаване.

Като пристанищен град на река Дунав, днес Русе се свързва с пристанищата на десетте дунавски страни, както и страните по река Рейн и каналните връзки на Западна и Централна Европа чрез Рейн-Майн-Дунав. Високият бряг, върху който е разположен град Русе, пази града от наводнения.

В Русе се развива и един от първите в България индустриални паркове. Наематели в този парк са френският производител на алуминиеви компоненти за автомобили "Монтюпе", испанската "Керос" - производител на гранитогрес и фаянс, немската "Вите Аутомотив" - производител на заключващи системи за автомобилната промишленост, италианската фирма "МБМ Металуърк" и други. Там се намира и Русенският логистичен парк. В града има и Бизнес парк. В Русе се намира и най-голямата Свободна безмитна зона на територията на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във