Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва проверка в Търговския регистър и Агенцията по вписванията

Брифинг на служебния правосъден министър Янаки Стоилов

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е възложил проверка на Агенцията по вписванията, на Търговския регистър, на Дирекция "Българско гражданство", на Регистъра за особените залози. Ще бъдат проверени и обществените поръчки на Министерството на правосъдието за последните години. Целта на проверката е да се подобри административното обслужване на гражданите и да се избегнат нередности. Ще бъде извършен преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и Министерството на правосъдието, МВР, Върховния касационен съд, Върховния административен съди и прокуратурата. Ще се проведат срещи с представители на магистратурата, адвокатурата, нотариалната камара, държавните и частни съдебни изпълнители, Съюза на синдиците, Съюза на юристите в България. Това обяви Стоилов на брифинг.

Проверката на Агенцията по вписванията ще приключи до края на месеца.

"Имам амбицията да поддържаме активно взаимодействие с Висшия съдебен съвет с цел повишаване на ефективността на неговата дейност и тази на органите на съдебната власт. Нашите правомощия са в три основни направления: ръководство на редица административни дирекции и дейности, които се отнасят към множество дирекции. Взаимодействие с ВСС, удостоверяване на държавни актове като пазител на държавния печат. Принципите в нашата работа са общи за служебното правителство - професионализъм, почтеност и прозрачност", подчерта правосъдният министър.

Янаки Стоилов определи като главен свой приоритет организирането на изборите, като посочи, че не те са най-тежката част от дейността на Министерство на правосъдието. "То отговаря за организацията само в местата за задържане, така че не става дума за повече около 1500 лица, които вероятно към момента на изборите ще имат право да гласуват", посочи той.

Стоилов добави, че за него е важно да се подобри обслужването на гражданите, включително и в електронна среда: "Ще изискваме от служителите пълно съдействие и ритмичност по изпълнение на процедурите за издаване на различни актове. Ще проявяваме нетърпимост към лошите практики. От години най-проблемните области са с предоставянето на гражданство, с местата за изпълнение на наказанията, с вписванията."

Служебните заместник-министри на правосъдието са Мария Павлова и Иван Демерджиев. Павлова е следовател в Национална следствена служба и е била служебен министър на правосъдието. А Демерджиев е адвокат и доскорошен ръководител на Адвокатската колегия в Пловдив.

Началник на кабинета е Мариян Карагьозов. Той е юрист. Защитил е докторантура по "Балканистика" в БАН и доскоро беше и кореспондент на БНР в Истанбул. За връзките с обществеността ще отговаря журналистът Мария Папазова.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във