Банкеръ Daily

Доц. Григор Сарийски

Започва промяна на икономическия модел

След края на кризата ние ще трябва да минем към по-различен икономически тип модел на развитие, до по-различен тип икономическа активност. Само до преди няколко месеца България се славеше като една от страните с най-нисък дял на използване на онлайн разплащане и с преобладаващ дял на кешовите разплащания. Не е изключено да минем към модела на Швеция – използването на карти и разплащателни сметки постоянно. Това е анализът на икономистът доц. Григор Сарийски пред БНР.

Винаги когато настъпи шок, първата реакция е паника

"Но що се отнася до системите за разплащане, няма никаква разлика дали притежавате пари кеш, или ще ги държите в картата си, тъй като това са системи, които функционират от много години, настъпвали са аварии – били са отстранявани. Няма никакво основание да очакваме нещо различно в тази кризисна ситуация. Даже напротив – ще се реагира по-бързо, за да не се всява паника у населението."

Промяната тече

"Много предприятия организараха така работата си, че който има възможност, да работи от вкъщи. Това е моделът, възприеман например досега от организации, занимаващи се с икономически анализ. Постепенно към такъв режим на работа могат да преминат и доста голяма част от останалите предприятия. Не е необходимо вие да губите 1-2 часа всеки ден за път до работата. Едно от известните железни правила на Доналд Тръмп е "Винаги живей близо до мястото, където работиш, за да не губиш време в път". Когато местоработата и местоживеенето са на един и същи адрес, икономиката печели, като се пести време за път. 

Разбира се, в сегашната ситуация това е нищожна печалба, сравнено със загубата. Тъй като спирането на оборотите и в търговията, и в крайното потребление неминуемо ще доведе до отслабване на темповете за растеж. И това са неща, за които предупреждават и Световната банка, и ЕЦБ, но това е характерното за всяка криза."

Този опит, който ще придобием по времето на кризата, води до нов икономически модел

"Сегашната криза показва колко е несъстоятелен настоящият модел. Този модел на глобалните вериги на доставки, на това, че се произвежда там, където е по-евтино, и се пласира там, където е по-скъпо, и съответното ликвидиране на голяма част от местните производства само за да може да се спести някой друг лев от производството на една стока... Виждате, че този модел тотално се проваля. Защото когато спре едно от звената на веригата за доставка, буквално спира цялата верига. Можеше да няма никаква зараза в България и икономиката пак щеше да пострада само заради това, че ние внасяме голяма част от полуфабрикатите отвън, произвеждаме някакви компоненти, които после изнасяме навън, за да бъде пласиран в трети страни, в това число и у нас..."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във