Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва премахването на "перките" от "Граф Игнатиев"

Премахването на "перките" от столичната улица "Граф Игнатиев" се очаква да започне на 22 август. Част от новите ограничители вече са пристигнали и се извършва подготовка за смяната. След поредица от инциденти с пострадали хора, столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща опасните ограничители да бъдат премахнати, но досега това така и не се случи. През март експертният съвет към главния архитект на София взе решение "перките" да бъдат сменени с така наречените боларди.

"Работата по монтажа на новите колчета няма да се плаща от Столична община, ще бъде поета от изпълнителя. Единствено новите колчета се закупуват от общината, а старите ограничители ще се ползват за обезопасяване на други пространства, например паркови места", заяви днес Фандъкова. 

Последният инцидент с т.нар. перки на акула бе от 20 август. Тогава жена се спъна в ограничителите и падна, след което бе откарана в болница с охлузвания по челюстта. В знак на протест съпругът й Александър Рогачев откъртва няколко ограничителя и ги слага на трамвайните релси. Полицията го задържа за 24 часа.

В четвъртък Рогачев каза в телевизионно интервю, че не му е повдигнато обвинение по случая от прокуратурата. Той заяви, че го викат в Първо РПУ в София на 4 септември и предположи, че може би тогава ще му бъде повдигнато обвинение. И добави, че е готов да понесе всяко наказание, което съдът му определи.

Като мотив за откъртването на ограничителите той посочи, че го е направил в състояние на афект и е искал да предизвика "заспалото българско общество". "Видях, че жена ми лежи потънала в кръв. Брадичката й беше разцепена. Имаше рани по ръцете и колената ѝ. Внесох я на ръце в магазина. Помолих комшията за един "кози крак", защото тези неща са трудни за пренасяне, и ги избутах на трамвайната линия абсолютно умишлено", каза още Александър Рогачев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във