Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан"

До дни ще стартира и поръчката за предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

"Най-важно за нас е сигурността на доставките и диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ. ", каза министър Петкова.

Правителството аргументира изграждането на газов хъб с наличието на  най-добрата газопреносна система –  80% от всички компресори на Балканите. Премиерът Бойко Борисов заявипо време на традиционната годишна среща на посланиците на България миналия месец, че всички компресори са американски и са най-добрите. Може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ.

Петкова коментира и газовите връзки с Македония и Гърция.

"Работна група от български и македонски експерти ще проучва възможностите за изграждане на газова връзка между двете държави. През есента ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, като се очаква изграждането да започне през първата половина на следващата година", обясни министърът.

Според нея подписването на Договора с Македония беше ясен сигнал за това какви трябва да бъдат отношенията на Балканите.

"В рамките на този договор бяха подписани още 2 много важни меморандума в областта за сътрудничеството на природния газ и транспорта. Това е много сериозна крачка в двустранните отношение. Той ни дава много ясна база, в която ще работим в следващите 6 месеца. Има работна група, която ще направи анализ за изграждане на директна газова връзка между България и Македония. В началото на следващата година ще имаме яснота", каза още Теменужка Петкова.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във