Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКАТА НА ЛЕКАРСКИТЕ ПРОТЕСТИ

До 10 май в цялата страна ще се проведат ускорени срещи между съсловните организации на лекарите, медицинските сестри, фармацевтите и пациентите, на които ще бъдат обсъдени подготовката и провеждането на националните протестни действия. Това обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов на 18 април. Напоследък организацията активно обсъждаше въпроса с регионалните си структури и агитираше пациентските асоциации да се присъединят към инициативата. По-големи привърженици на идеята обаче се оказаха медицинските сестри в детските градини, които в началото на седмицата масово започнаха да напускат работните си места.
Вълната на общото недоволство се очаква да залее страната в края на май или началото на юни, когато съсловните организации ще поискат по-добро заплащане за труда на медицинските специалисти и прозрачни реформи в сектора. Преди това ще се настоява за широко обществено обсъждане (дори референдум) на предложения от правителството нов здравноосигурителен модел. Опасенията са, че зад примамливите предложения за отпадане на потребителската такса за сметка на по-висока здравна вноска и възможността гражданите да се осигуряват в частни здравни каси се крият тесен кръг икономически заинтересовани лица. За Кехайов лансирането на идеята пациентите да не заплащат посещението си при джипитата е популистки ход, с който управляващите искат да отклонят вниманието от по-важните проблеми.
Любопитно е обаче дали пък протестите не са параван за една друга каша - тази, в която се намира самият лекарски съюз? Нищо чудно да се окаже, че председателят Андрей Кехайов няма да има правомощия да поведе масите от здравни работници, тъй като вторият му тригодишен мандат изтича в края на април. А според Устава на БЛС ръководните органи не могат да се избират за повече от два последователни мандата. Кехайов оглави организацията за първи път на 6 април 2002-ра, а на 27 април 2005-а бе преизбран. Ясно е, че ако това се случи за трети път, изборът му ще е незаконен. Но някои лекари подозират, че целта на подготвяните протести е да се вдигне достатъчно страничен шум, за да може Кехайов тихомълком да продължи да е лидер на съсловието и да върти бизнеса с дванайсетте си фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във