Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва одит във Фонда на фондовете заради конфликт на интереси

В Министерството на иновациите и растежа започва независим одит във Фонда на фондовете. Той е заради активен сигнал, подаден за финансов посредник в дяловите инструменти по подозрения в конфликт на интереси и изпълнение на политическа поръчка.

Това обяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на пресконференция, свикана в Министерството. Пулев не даде повече подробности с аргумента, че тече проверка.

Одитът започва от днес, 19 август, и ще се извършва под контрола на Министерството на иновациите и растежа, като ще се търси и максималното съдействие на вътрешното контролно звено във Фонда на фондовете. "Ако има индикация за сериозен проблем, ще търсим вариант и за външен независим одит" - посочи Александъл Пулев и допълни:

"Идеята ни е не да правим лов на вещици, а да надградим съграденото и да протегнем ръка към всички предприемачи, които имат истинска визия и имат нужда от средствата" - подчерта Пулев.

При одита ще се изследват хипотетични взаимодействия с видни политически личности и основатели на стартиращи фирми, получили финансиране от Фонда на фондовете.

Пулев посочи и че ще се въведе оценъчна методология при кандидатстването пред финансовите посредници, за да е ясно на каква база се оценява конкретно предложение за финансиране. Ще има изискване и за самоучастие, като ще се следва световната практика да има баланс между създателите на стартиращия бизнес, търсещ финансиране, и интересите на финансовия посредник.

Александър Пулев разясни как точно е функционирало до този момент финансирането при дяловите инструменти, което представлява 20% от дейността на Фонда на фондовете, при която принципно се работи с по-рискови инвестиции. Този ресурс е предназначен за стартиращи компании. Технически процесът се случва така: при финансовия посредник идва екип, който обявява нишата, в която иска да се развива. При представянето няма изискване да е учредена компания.

"Достатъчно е да има една красива презентация, която споделя пред финансовия посредник" - обясни Пулев и коментира, че, за да се получат парите, е важна преценката на посредника, като при дяловите инструменти няма ангажимент за връщане на кредита. Заради тази практика до Министерството на иновациите и растежа и до Фонда на фондовете са били изпратени няколко сигнала. Ето защо Александър Пулев обяви, че ще има минимални изисквания за съдържанието на презентациите, за опита на основателите на стартиращата компания и за бизнесплана. За целта Пулев е разговарял и с Мартин Гиков - директор на Фонда на фондовете, така че предприетите мерки да работят за увеличаване на кредита на доверие.

Накрая Александър Пулев обяви, че очаква одитът да приключи в най-кратки срокове, като междувременно екипът му ще работи и за предстоящия значителен ресурс, който се очаква да постъпи във Фонда на фондовете в настоящия програмен период, който е от 2021 г. до 2027 година. Става дума за над 2 млрд. лева, които ще могат да достигнат до бизнеса през програмата "Конкурентоспособност".


Преди да обяви информацията за одита, Александър Пулев обясни структурата и начина на функциониране на Фонда на фондовете.


Фондът на фондовете е създаден през 2015 г. и е изцяло държавна собственост. Средствата, които се акумулират в него, са пари на европейския, респективно и на българския данъкоплатец. Те се разпределят от 7 оперативни програми с общ ресурс - 1.2 млрд лева.

От 7-е програми доминират основно три групи: - "Иновации и конкурентоспособност", която е в размер на 559 млн. лева, "Регионално развитие" - 369 млн. лева и "Околна среда" - 266 млн. лева. Освен тези средства има и съучастие на национално ниво. 

Целта на Фонда на фондовете е парите да достигнат по възможно най-ефективния начин до средни, малки и микропредприятия, до стартиращи бизнеси. За целта той не инвестира директно в крайните потребители, а използва финансови посредници, избрани на конкурентен принцип. Такива посредници могат да бъдат банки и фондове, като те са разделени на две основни категории.

По-голямата част от тях - или 80% от дейността на Фонда на фондовете - е свързана с дългови финансови инструменти, като кредити, заеми, гаранции, и в този случай се работи с 13 финансови посредника, които са утвърдени банки, изискващи от кандидатите инвестиционен план с конкретни ангажименти за връщане на част от средствата.

До бизнеса по дълговите финансови инструменти, чрез 13-е посредника, са разпределени около 700 млн. лева и са подкрепени над 1800 компании.

Другите 20% от общата дейност на Фонда на фондовете са така наречените дялови финансови инструменти, при които става дума за високо рискови инвестиции. Те са с два подсегмента - "Ускоряване" и "Начален етап и растеж" и при тях има директна инвестиция на капил - т.е през финансовия посредник стартиращият бизнес получава парите, които му трябват, в кеш. Единственото условие е основателят на стартиращия бизнес да поеме ангажимент, че ще инвестира добросъвестно средствата в развитието на бизнеса си.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във