Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва модернизацията на най-дългия жп тунел в България - "Козница"

До приключване на ремонтните дейности движението на влаковете в участъка ще бъде изцяло преустановено.

В началото на   март тази година  започват строителните работи по модернизацията на най-дългия жп тунел в България - "Козница" (5812 м), съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура". Той е част проекта за рехабилитация на железния път, изкуствените съоръжения, съоръженията и устройствата на системата за електроснабдяване от железопътната инфраструктура в участъка Копривщица-Стряма.

Стойността на проекта е 24 млн. лв., изпълнител  е "Инфраструктурно строителство" АД, а срокът за извършване на строителните дейности е 180 дни.

Договорът за строителство предвижда премахване на амортизираните жп линия и контактна мрежа; изгребване на съществуващата баластова призма; изграждане на двойна отводнителна система - канавки и дренажи и полагането на дебела бетонна плоча, върху която ще бъде положен нов безнаставов железен път с релси тип UIC 60 - за по-висока товароносимост; ще бъде монтирано и осветление на тунела.

След приключването на ремонта скоростта в жп участъка между Копривщица и Стряма, част от Трета главна жп линия София-Бургас, ще се увеличи до проектна скорост 85 км/час.

Тунелът "Козница" е построен в периода 1949-1951 г., а последният му среден ремонт е извършен през 1993-1994 година.

До приключване на ремонтните дейности движението на влаковете в участъка ще бъде изцяло преустановено. За клиентите на националния железопътен превозвач ще бъде осигурен превоз с автобуси.

"Козница" e жп тунел в Централна България. Намира се на железопътната линия София - Бургас, на територията на общините Антон и Карлово, между гарите Копривщица (община Антон) и Стряма (община Карлово), които обслужват съответно градовете Копривщица и Клисура.

Тунелът преминава под рида Козница, свързващ Стара планина и Същинска Средна гора при 798-818 м надморска височина. "Козница" е най-дългият железопътен тунел в страната - 5812 м, които с влак се изминават обикновено за около 10 минути. Има само един коловоз, който е електрифициран.

Строежът на тунела започва през 1949 г., а окончателно е завършен на 6 юни 1951 година. Прокопан е от Трудови войски под ръководството на капитан Атанас Панайотов, а ръководител на обекта е инж. Коларов, син на Васил Коларов.

На протежение от 11.7 км ридът Козница се пресича от първокласен път № 6 от Държавната пътна мрежа ГКПП "Гюешево" - София - Карлово - Бургас.

Под рида, между гарите Копривщица и Стряма, е прокопан най-дългият тунел в България - "Козница", през който минава част от трасето на Подбалканската жп линия София - Карлово - Бургас.

Главна железопътна линия № 3 Илиянци (София) - Варна (Подбалканската линия) от Националната железопътна мрежа на България е в по-голямата си част единична железопътна линия (с изключение на участъка Тулово - Дъбово и няколко междугария между Карнобат и Синдел), електрифицирана и с нормално междурелсие (1435 мм). Дължината ѝ е около 490 км, което я прави втората по дължина железопътна линия в България (след Главна жп линия 2 София - Варна).

Строена е дълго време. Първият участък от нея (Зимница - Карнобат) е строен като част от линията Ямбол - Карнобат и е открит през 1890 г., а последният - Долно Камарци – Клисура, е въведен в редовна експлоатация през 1952 година.

В гара Илиянци линията прави връзка с Главна жп линия 2 за София и Варна през Горна Оряховица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във