Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва модернизацията на железопътен възел Пловдив

Днес беше дадено началото на изпълнението на проект за модернизация на железопътен възел Пловдив.  На официална церемония присъстваха генералния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателя на Общинския съвет Александър Държиков,  представители на изпълнителя и строителния надзор.

Проектът е от стратегическо значение за Пловдив, той ще осигури пряка връзка на южните квартали на града с центъра. Паралелно с това, обектът е част от по-мащабния проект за изграждане на железопътна магистрала от София до Бургас.

Дейностите включват рехабилитация и модернизация на железопътната инфраструктура в участъците жп гара Пловдив ​- Пловдив разпределителна - Крумово и Пловдив разпределителна ​– Скутаре. Заедно с това ще се направи пътен пробив под жп гара Пловдив, ще се обновят коловозите на жп гарите, попадащи в обхвата на жп ареала, ще се премахват съществуващи прелези и ще се замянят с надлези. Трасето на пробива е съобразено и следва предвиденото в общия устройствен план на град Пловдив подземно преминаване от бул. „Васил Априлов“ към бул. „Македония“ под района на гаровия комплекс. Също така ще бъдат изградени и удобни вертикални пешеходни връзки.

Стойността на договора е 89 028 246 лева без ДДС. Изпълнител на проекта е Обединение „Проект Пловдив“ ДЗЗД, което включва фирмите „Трейс Груп Холд“ АД и „Балкантел“ ООД.

Обектът „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив“ е част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във