Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва конкурсът "Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще"

За втора година Министерството на околната среда и водите дава начало на конкурса за високи академични постижения за студенти „Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще 2022 г." “По-добри връзки“ е тазгодишната тема на есето, с което ще се състезават бъдещите участници в конкурса. Под същото мото е темата и на Европейската седмица на мобилността. Според правилата кандидатите трябва да изпратят есе или кратка разработка от 3 до 5 страници.  Целта на конкурса е подкрепа за приемственост между теорията и практиката и приобщаване на младежите, избрали да се обучават в специалности във висшите учебни заведения, свързани с опазването на околната среда и устойчивото развитие. Предизвикателствата на устойчивото бъдеще в глобален мащаб и в България налагат вземането на ключови решения и активни действия от отлично образовани и подготвени „зелени” лидери. Младите специалисти следва да бъдат подкрепени в развитието си, за да се реализират успешно в бъдещата си отговорна кариера, обясняват от МОСВ.

Конкурсът се провежда под патронажа на министерството като част от инициативите за отбелязване на кампанията на Европейската комисия “Европейската седмица на мобилността”. Организира се от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), която обявява неговото второ издание за академичната 2022/2023 г. Кампанията „Европейска седмица на мобилността“ насърчава местните власти да въвеждат и подкрепят мерки за устойчив транспорт и представлява възможност за подобряване на качеството на въздуха в градовете и осигуряване на ефективни екологични решения за градската среда. С тази идея конкурсът насърчава студентите да представят оригинален, последователен и основан на науката подход за овладяване на предизвикателствата в градската околна среда и мобилността в своите разработки.

Срокът за кандидатстване е до 31 октомври 2022 г. включително. Наградата за победителя е годишна финансова подкрепа в размер на 2970 лв., предоставена от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Комисията за избор на победител в конкурса включва представители на МОСВ, ИАОС и ПУДООС.

По случай Европейската седмица на мобилността и други институции в страната организираха събития. РИОСВ - Стара Загора прикани хората да се придвижват с колело, тротинетка, градски транспорт или да ходят пеша, като запечатат този момент със снимка. Шествие, велопоход и атракционно возене с тролей бяха част от инициативите в Плевен, а във Видин деца раздаваха флаери и цветя на шофьорите.  В София тази сутрин бе поставено началото на Деня без автомобили, с която от Столичната община призоваха хората да изберат алтернативни форми на придвижване. Показани бяха и първите електробуси, предназначени за ползване в кварталните улици чрез иновативна система "автобус при повикване". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във