Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва компенсиране на бизнеса заради растящите цени на тока

От утре, 9 ноември, министърът на енергетиката Андрей Живков започва подписването на типови договори във връзка с изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Такива договори, с които стартира практическото изпълнение на програмата, ще бъдат сключени с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия.

Първи сред тях, в рамките на утрешния ден са поканени ТЕЦ "Марица Изток 2", ЕСО, АЕЦ "Козлодуй", Енерго Про, ЧЕЗ и ЕВН.

Сключването на договорите е необходим етап от реализацията на програмата за компенсиране на бизнеса, която предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат подпомогнати с по 110 лв. за всеки мегаватчас използвана електроенергия. Програмата действа в период от два месеца - октомври и ноември, като плащанията по договорите ще се извършват след получаване на положително становище от Европейската комисия.

Вчера Министерският съвет одобри изменения в програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, приета от правителството на 26 октомври 2021 г.

Промените имат за цел да улеснят прилагането на програмата и ефективната защита на всички небитови потребители. Промяната се налага поради факта, че различните доставчици имат различни условия и срокове за предоставяне на фактурите на своите клиенти.

Промените в програмата за компенсиране предвиждат също възможност фактури, по които се дължи компенсация, но са издадени преди подписване на договора между МЕ и съответния доставчик, да бъдат включени в компенсирането. За тях доставчикът ще е задължен да уведоми клиента за полагащата му се компенсация, която ще бъде предоставена чрез намаляване на следващи плащания от клиента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във