Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва изграждането на рибарско пристанище в Аспарухово

Започва изпълнението на проекта за модернизиране и реконструкция  на рибарско пристанище "Карантината" край Аспарухово, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Символична първа копка направиха кметът на община Варна Иван Портних и ресорният заместник-министър и ръководител на ОПРР Деница Николова. 

Индикативната стойност на проекта е  15 млн. лв., от които 2.7 млн.лв. се осигуряват от Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г." под формата на нисколихвено кредитиране през Фонда за градско развитие, а близо 6 млн. лв. е безвъзмездната европейска помощ по програмата за морско дело и рибарство. 

"Това е отличен пример за ефекта от реализацията на интегриран проект с комбинирано финансиране между двете европейски програми", отбеляза заместник-министър Николова. Проектът включва изграждането на модерен пристан за местните рибари, както и административна сграда с ресторант и щандове. На тях те ще могат да продават уловените риба и морски дарове и да представят пред туристи и местното население своите традиции и познания.

В района ще се обновяват и зелените площи, улиците, ще се обособят и нови паркоместа. Ще се монтира ново парково обзавеждане и улично осветление. Ще се облагороди целият район от морската ивица, който ще стане привлекателен за туристите и местните жители като нова морска градина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във