Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва изграждането на музея на Васил Божков

Започва пълното преобразяване на Телефонната палата. Емблематичната сграда в центъра на София, която бизнесменът Васил Божков купи през пролетта на 2017-а за 17.3 млн. евро чрез дружество "НГ Пропърти" , ще заживее нов живот.

Тя ще бъде превърната в музей, в който се предвижда да бъдат създадени и лаборатории за реставрация на артефакти. Идеята на собственика е в бъдещия частен музей да бъде показана и богатата колекция на самия Божков, която включва тракийски златни съдове и различни археологически паметници, датирани от 4000 г. пр. Хр. до VІ век.

Тези свои намерения  компанията – собственик, обяви още при закупуването на бившата телефонна палата. "НГ Пропърти" е с регистриран  капитал от 36 млн. лв. и е изцяло собственост на компанията "Ню Геймс". В нея пък  която член на съвета на директорите е вписан мажоритарния собственик на  "Нове холдинг" -  Божков, който  участва и в управата на "НГ Пропърти".

За да се случи всичко това, обаче трябваше да бъде извървяна доста тромава административна процедура по издаването на разрешение за строеж за преустройство на сградата, която очевидно е отнела повече от година. Едва в началото на този месец (на 4 юли) , главният архитект на Столичната община Здравко Здравков е подписал документите за преустройството, след като е получил и становището на Министерството на културата още на 16 май. Разрешението е влязло в сила от 29 юли. Това става ясно от  публикувания документ (№162)  в регистъра на направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община.

На фирмата –инвеститор е разрешена реконструкция и промяна на покрива в мансарден етаж и е променено предназначението на сградата. От административна , тя вече е „обслужваща с изложбени площе, офиси, технологични помещения“.  Дадена е и възможност да бъде изграден подземен гараж и да бъде извършена реконструкцията на абонатната станция.

Очевидно с изграждането на новия мансарден етаж, освен разширението на площите, които се постига по този начин,  ще бъде решен проблемът с течащия от години покрив.

От документите по одобряването на инвестиционния проект става ясно, че разгъната площ на сградата е 13 400 кв.м. , плюс още 3000 кв. м. , разположени на подземно ниво. Сега хората на Божков ще разширят подземието с още  с 4.5 метра. Каква ще бъде инвестицията все още не е ясно, но само таксата, която фирмата е платила за одобрението на проектите е близа 100 хил.лв ( 97 235 лв.), става ясно от издаденото разрешение за строеж.

За да бъде извършено това преустройство на Телефонната палата беше взето решение да се премести и скулптурата на Джон Атанасов, поставена пред сградата в центъра на столицата.

При предишният си собственик – Българската телекомуникационна компания, тази  сграда се ползваше за нейните  административни нужди, за каси за плащане на сметките, а част от пространствата й бяха превърнати в заведения. Още преди издаването на сегашното разрешение за строеж обаче, зданието беше разчистено, а заведенията, които ползваха площи там, бяха затворени.

 

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във