Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва изграждането на язовир "Луда Яна"

Започва изграждането на язовир "Луда Яна", който ще доставя чиста питейна вода за 45 хил. души в Панагюрище и в други общини от област Пазарджик. Договорът бе подписан днес от министър Лиляна Павлова, съобщиха от министерството на регионалното развитие.

Проектът е на стойност 56 млн. лева и срокът за изпълнение е малко над 2 години, осигурени от Световната банка и държавния бюджет по "Проект за развитие на общинската инфраструктура".

Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Ще бъдат изградени пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съоръжения. По време на строителството ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършване на обекта ще останат 30 постоянни служители. По план строителството ще продължи 900 дни, като се очаква завиряването да започне през пролетта на 2019 г.

Изграждането на съоръжението започва през 1984 година, но е спряно през 2000 г. В момента на територията на страната се работи по още два проекта, посочи министър Лиляна Павлова - язовир "Пловдивци", който се изгражда в община Рудозем и язовир "Студена", за чиято язовирна стена предстои да бъде подписан договор за ремонт.

В момента Панагюрище се водоснабдява от стар водопровод, дълъг над 42 км и пет помпени станции, които често аварират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във