Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва изграждане на хранилище за радиоактивни отпадъци

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще даде начало на изграждане на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци.

Проектът се реализира от Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ със средства от Международен фонд „Козлодуй“ чрез Европейската банка за възстановяване и развитие.

Символичният старт на строителството ще бъде на 29 август, на площадка „Радиана”, намираща се в зоната на АЕЦ „Козлодуй”.

През май бяха получени необходимите разрешения за строителство от Агенцията за ядрено регулиране и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По план първият етап на изграждането на хранилището трябва да приключи през 2021 г и да бъде въведено в експлоатация. За първия етап финансирането е осигурено безвъзмездно от Международен фонд „Козлодуй” и е на стойност 71,8 млн. евро.

Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. м. То ще се състои от три платформи, всяка от които ще съдържа 22 броя стоманобетонни клетки. Първият модул за погребване на радиоактивни отпадъци ще е с капацитет 6336 стоманобетонни контейнера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във