Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва изготвянето на инвестиционен проект за ГКПП „Струмяни-Берово“

Смесената експертна комисия между България и Република Северна Македония даде „зелена“ светлина за изготвяне на инвестиционния проект за изграждането на новия Граничен контролно-пропускателен пункт  между  общините Струмяни в Благоевградска област и Берово в съседната страна. Решението беше взето на заседанието в София. Ясен е вече видът и разположението на новия пропускателен пункт. Граничният контрол ще се осъществява и от двете държави, като се предвижда да има самостоятелни сгради на проверяващите служби от двете страни на граничната бразда, съобщиха от регионалното министерство.

Експертите имаха за задача да определят основните технически характеристики на пътните връзки, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, необходимата инфраструктура, постройките, видовете товари, режима на функциониране, както и правните и нормативни въпроси.

Следващата стъпка е експертна комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ да   избере и вариант за изграждане на 17-километрова отсечка между границата и Струмяни и провеждане на необходимите екологични процедури. Изграждането на отсечката е заложено в  инвестиционната програма на пътната агенция.

Строителството на ГКПП „Струмяни-Берово“ ще се финансира с над 10 млн. евро от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония 2021-2027 година. 

С решения на Министерския съвет областният управител на Благоевград бе определен да възлага проектирането и изграждането на пункта.

С изпълнението на двата обекта – нов граничен пункт "Клепало" и нова пътна инфраструктура, се очаква да се постигне по-голяма свързаност между двете държави, улеснен транспортен поток и обмен на стоки, както и икономическо развитие на пограничните области.

Вече 23 години ни делят от подписването на Спогодбата между правителствата на България и на Република Северна Македония през 1999 г., в която е предвидено изграждането на граничен контролно-пропускателен пункт „Клепало“ между двете страни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във