Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАПОЧВА ИСТИНСКИЯТ ПАЗАРЛЪК ЗА ДЗИ

Следващата седмица ще започне пазарлъкът за цената на ДЗИ. Както научи в.БАНКЕРЪ, до няколко дни работната група към Агенцията за приватизация (АП) и единственият кандидат за държавния ни застраховател ще седнат на масата, за да обсъдят цената на сделката. Досега двете страни са провели няколко кръга от преговори, но те са свързани с правната рамка на приватизационния договор, който евентуално може да бъде сключен, уточниха хора от кухнята.
Единственият кандидат-купувач за 67% от акциите на ДЗИ - консорциумът между Ти Би Ай и РМД-то ДЗИ 2000, е предложил на АП за тях 20.5 млн. щ. долара. Освен това мераклията за държавния ни застраховател е обещал през следващите пет години да инвестира 17 млн. щ. долара. От офертата на Ти Би Ай става ясно, че ще ползва банков кредит, за да се разплати по сделката за ДЗИ. Твърди се, че купувачът е представил в АП писмените уверения на РОСЕКСИМБАНК и ОББ, че те са готови да отпуснат необходимия заем. От РОСЕКСИМБАНК потвърдиха тази информация. А от ОББ уточниха, че са дали само банкова референция за купувача Ти Би Ай. СИБанк, за която също се говореше, че ще участва във финансирането на сделката, няма да се включи в нея.
Прогнозите на всички, които следят процедурата, са, че цената ще предизвика остри дебати и сериозен пазарлък между преговарящите страни. Известно е, че консорциумът е склонен да даде 20.5 млн. щ. долара за 67% от ДЗИ. Държавата на свой ред обаче не е готова да се раздели с тях за по-малко от 25 млн. щ. долара.
Оценката, която Deloitte Touche направи в края на миналата година за 100% от активите на ДЗИ, е 35 млн. щ. долара. Но тя е валидна само шест месеца, а те изтичат. Така че, ако преговорите се проточат, нищо чудно да се стигне и до нова оценка и друга ценова база.
Държавата има няколко аргумента да иска за ДЗИ по-висока цена. Единият е, че държавният застраховател приключи 2000 г. с близо 3 млн. лв. печалба. Освен това резултатите му за първите три месеца на тази година показват почти 100% увеличение на приходите и двойно съкращаване на размера на изплатените обезщетения. Според експерти не е изключено Ти Би Ай и РМД-то да преоценят офертата си и да приемат исканата от правителството цена. Ако го сторят, държавата едва ли ще има друг аргумент, за да им откаже ДЗИ.
От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се очаква да се произнесе за или против сделката на заседанието си на 10 май. Дотогава държавата ще държи козовете и може да извива ръцете на кандидат-купувача по въпроса за цената. За натиск върху него може да се използва и предстоящата визита на шефа на Юреко Ернст Янсен у нас, който пристига в София другата седмица. Интересно е дали тази визита е случайна, като се има предвид, че преди два месеца представителите на Юреко са направили доста примамливото предложение да поемат мениджмънта на ДЗИ за две години, а след това да я изкупят при доста изгодни за държавата условия.
Според експертите, ако по някаква причина преговорите с Ти Би Ай се провалят, правителството със сигурност ще приеме предложението на паневропейския застраховател Юреко. А двете сигурни причини сделката да пропадне са КЗК да забрани сделката или АП да поиска прекалено висока цена. Сигурното е, че ако до 31 май няма продажба, тя ще се отложи задълго. Нито едно правителство не би оставило отворена приватизационната процедура за толкова голямо дружество по време на избори, категорични са експертите. Още повече че не е ясно кой ще ги спечели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във