Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАПОЧВА ГОЛЯМОТО ХАРЧЕНЕ НА ИЗЛИШЪКА

Предложението на правителството как да бъде разпределен бюджетният излишък ще е готово още следващата седмица и веднага ще бъде внесено за обсъждане в Народното събрание. Това реши съветът на тройната коалиция в петък. Така още в началото на десетата си сесия парламентът ще гласува как да се похарчат няколкото милиарда надвзети данъци.
По-голямата част от парите ще отиде за социални и инфраструктурни проекти, а изграждането на магистрала Тракия ще е приоритет при разпределението на сумите, отредени за строеж на пътища. Каквото остане пък, ще бъде вложено в секторите здравеопазване, образование и сигурност. Коалиционните партньори БСП и ДПС приеха също и настояването на НДСВ значителна част от излишъка да бъде прехвърлена в Сребърния фонд. Освен лидерите на тройната коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган на срещата присъстваха и ръководствата на управляващите партии, депутати и по-голямата част от министрите. Основните приоритети, които те си определиха до края на годината, са изпълнение на препоръките на Еврокомисията, промяна в закона за политическите партии и изборното законодателство, изменения на данъчните закони и приемането на бюджета за 2009-а година.
Другите най-важни нормативи, които Министерският съвет ще внесе в Народното събрание по време на есенната му сесия, са свързани с подобряването на контрола върху усвояването на средствата от европейските фондове и преодоляването на многобройните пропуски в областта на правосъдието и вътрешните работи. Това включва приемането на т.нар. антикорупционни закони - за предотвратяване на конфликта на интереси и за публичност на лобистката дейност. Освен това ще бъдат променени и евентуално подобрени Законът за обществените поръчки, Законът за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност; както и тези за държавната собственост и за горите. Наказателният и Наказателнопроцесуалният кодекс също ще бъдат ремонтирани за пореден път, както и останалите нормативи, засягащи съдебната власт и националната сигурност.
Решенията, взети от тройната коалиция по време на предишните й два политически съвета, провели се съответно в Катарино и Банско, бяха препотвърдени и на петъчната среща. Сред тях са приемането на законопроект за Сребърния фонд и реформа в здравния и социалноосигурителния сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във