Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва финансова инспекция в Агенцията за безопасност на храните

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва проверка в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Франтишек на брифинг в понеделник. Той уточни, че инспекцията е възложена от Специализираната прокуратура след разпореждането на главния прокурор. Освен това, разследващите са изискали и документи по сключени договори с БАБХ.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура незабавно извършване на проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на БАБХ. В хода на проверката от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена през 2017 г.

Спецпрокурорите търсят информация и за договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г., както и всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент.

Обвинителите анализират и всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с болестта Африканска чума по свинете (АЧС), с цел установяване на причините, поради които тези трупове се загробват, а не се изгарят или обезвреждат по друг начин, както и с цел преценка на евентуалната опасност за здравето на населението от такива действия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във