Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва цифрова реформа на строителния сектор

Регионалното министерство работи по проект за започване на цифрова реформа на българския строителен сектор чрез въвеждането на строително-инвестиционно моделиране в него. В процес на подготовка е и създаването на единен регистър по устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството, с който се цели подобряване на административното обслужване.

„Дигитализацията на строителния сектор е важна, защото в резултат на нея ще се постигне по-голяма прецизност, бързина и качество на изпълнението на строителните работи, икономии на използваните материали, намалено енергопотребление, защитена околна среда и по-високо качество на живота ни“, подчерта регионалният министър Петя Аврамова. Според нея именно цифровизацията ще съдейства за по-бързото излизане от кризата и превръщането на икономиката ни в икономика на добавената стойност.

„С предимствата, които дава дигитализацията, българските компании не само ще се впишат в новата вълна на трансформиране на европейската икономика, но и ще могат да отговорят на изискванията на световните строителни пазари“, заяви още тя.

Въпреки пандемията, реализацията на големите инфраструктурни проекти ще продължи, стана ясно от думите на Аврамова. Предстои например да започне модернизацията на водопроводната и канализационната мрежа, която ще се изпълнява от 15 ВиК оператори в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във