Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАПОЧВА БИТКАТА ЗА ПАРИТЕ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ

НАКРАЯ ДЪРЖАВАТА ЩЕ РАЗПРЕДЕЛЯ КОЙ КЪДЕ ДА СЕ ОСИГУРЯВА


Десет са компаниите, които кандидатстваха за лиценз за пенсионноосигурителна дейност. Осем от тях вече получиха разрешителното си - ПОК Доверие, ПОК Съгласие, Българско пенсионноосигурително дружество, СКПОК Родина, ПОД Алианц-България АД, ПОД Солидарност, ПОД Берлинише лебен и ПОАД Нютон-Сила.


Лицензираните компании дори започнаха регистрацията на своите осигурителни фондове. Според закона те са четири вида: доброволен пенсионен, професионален, универсален и фонд, който работи с приватизационни бонове (ваучери).


Документи за вписване на доброволни пенсионни фондове подадоха всички компании, които са лицензирани. Що се отнася до професионалните и универсалните фондове, компаниите първо трябва да получат разрешение от Държавната агенция за осигурителен надзор (ДАОН) и едва тогава ще могат да получат съдебна регистрация. Четвъртият предвиден в закона пенсионноосигурителен фонд е този с ваучерите, но до момента нито една от лицензираните компания не е предприела действия за регистриране на такива структури.


ЛУКойл Гарант и Гаранция са дружества, които все още чакат да им бъде разрешено да упражняват подобна дейност у нас. Смята се, че до месец ще стане ясно дали въпросните компании ще се сдобият с лиценз.

на 1 стр.


Пенсионните дружества у нас трескаво се готвят за привличането на клиенти. Това личи дори в колонките за работа във всекидневниците, които са пълни с обяви за набиране на осигурителни агенти. Всяко дружество гледа да се въоръжи с колкото може повече посредници и след това да ги хвърли в битката за клиенти. Първият сблъсък между лицензираните пенсионни очевидно ще стане за декември. Целта на всяка от тях е да привлече колкото може по-голям брой работещи, чийто труд се квалифицира в 1-ва и 2-ра категория труд, тях работодателите са задължени да осигуряват в професионални фондове. Най-късно до края на декември въпросните лица трябва да изберат във фонда на коя компания ще пожелаят да им превежда осигурителните вноски работодателят.


Новата схема, по която се осъществява осигуряването на работещите от 1-ва и 2-ра категория, влезе в действие още през януари тази година. А парите се превеждат по сметка на Националния осигурителен институт (НОИ). Що се отнася до работниците и служителите, те трябваше да изберат своя на фонд до 31 март 2000 година. До тази дата обаче у нас нямаше нито една лицензирана компания с подобен предмет на дейност. Това забави регистрацията на професионалните фондове и наложи срокът за избор на фонд да бъде удължен до края на годината. Всъщност благодарение на тежката бюрократична машина и до момента надзорната агенция не е одобрила нито един подобен фонд.


А разрешение да впишат в съдебните регистри свои професионални фондове са поискали само шест от лицензираните осем компании от Държавната агенция за осигурителен надзор (ДАОН). Другите две - Берлинише лебен и Нютон-Сила, също са изразили подобно желание, но все още не са кандидатствали пред надзорното ведомство.


До края на ноември ще дадем разрешенията за регистриране на професионални фондове, заяви пред в.БАНКЕРЪ председателят на ДАОН д-р Петър Бояджиев. - Смятам, че всички кандидатствали компании ще получат подобно разрешение.


Дотук добре, но времето да се спечели гласът


на осигуряващите се в полза на един или друг професионален фонд е само месец. През него пенсионните дружества ще трябва да хвърлят целия си кадрови потенциал в ухажването и привличането на колкото се може повече лица за каузата.

на стр. 11


Съществува и още един проблем елементарен, но ужасен в български условия - той е свързан с формуляра на заявлението, с което работещите при тежки условия на труд ще посочват избрания от тях фонд. След дълги и тежки консултации между държавата в лицето на НОИ и Държавната агенция за осигурителен надзор и частните пенсионни дружества се стигна до решението

заявлението да бъде еднакво

за всички компании. Очаква се в близките дни образецът му да бъде публикуван в Държавен вестник, а след това да бъде отпечатан и необходимият тираж. Отговороността тези операции да приключат бързо е възложена на НОИ. От осигурителния институт също потвърдиха, че до дни образецът ще бъде обнародван. Уточнено е, че заявленията ще се печатат в една печатница, но нито е определено коя ще бъде тя, нито какъв ще е точно механизмът за заявки и за контрол върху този процес. Както и дали са взети всички мерки за защита срещу фалшификации.


Погледнато отстрани, всички срокове са отдавна изпуснати, но шефовете на осигурителния институт са непоправими оптимисти. Според тях отпечатването на всички заявления ще приключи до края на ноември. Очевидно и осигурители, и осигурявани ще станат свидетели на поредния стахановски почин и неговото изпълнение или неговия провал.


Така или иначе, проблемът пак опира до фатално краткия едномесечен срок за набиране на лица, желаещи да се осигурят. По информация на Националния осигурителен институт броят на

упражняващите 1-ва и 2-ра категория труд

у нас е около 150 000 души. В началото на тази година обаче правителството прие нови правила за категоризацията на труда и техният брой бе силно редуциран. Експертите са категорични, че в момента работещите при най-тежки условия на труд у нас са не повече от 80-90 хил. души. Това означава, че необходимият брой заявления, които трябва да бъдат отпечатани, е около 300 хиляди. Защото всеки осигурен попълва формуляра си в три екземпляра - един за работодателя, един за фонда и един за НОИ. Всяка компания пък ще заявява необходимия й брой заявления и след изчерпването им ще може да си поръча още, обясниха служителите на НОИ. Съществуват сериозни опасения, че те ще се окажат недостатъчни, тъй като, за да се презастрахова, всяка компания ще се снабди с повече екземпляри, отколкото са й необходими.

Изкушенията

Експертите в бранша прогнозират, че осигуряващите се от 1-ва и 2-ра група може да ги сюрпризират, като подадат заявления не в едно, а в няколко пенсионни дружества. Опасенията им се дължат както на слабата информираност на осигуряващите се, така и на изкушенията, с които ще ги залеят представителите на пенсионните дружества. Очаква се например едно лице да си избере професионален фонд, но след това да бъде съблазнено с по-изгодни условия от друг и решавайки да се изхитри, да сключи договор и с него. Подобни номера обаче няма да минат, категорични са експертите. В подобни случаи или ще бъдат анулирани заявките към всички дружества, или ще се признава първият договор, който въпросното лице е подписало.


Но да се върнем на крайния срок 31.12.2000 г., който вече веднъж беше променян.

Тревогите са

че той отново ще бъде удължен. От ДАОН обаче са категорични, че това няма да се случи, защото за целта трябва да се правят нови поправки в закона. А докато този процес се организира, срокът така или иначе ще изтече.


Какво да се прави в създалата се патова ситуация за спечелване на клиенти? В действащото законодателство е предвидена възможност

НОИ служебно и по равно да разпредели

работещите, които не са си избрали къде да се осигуряват, между регистрираните професионални фондове.


Вече са и изработени критерии за това преразпределение, уточни пред БАНКЕРЪ експерт от НОИ. Законът позволява, ако осигуреното лице не е доволно от фонда, в който е разпределено да го смени, но чак след една година.


Едва след края на тази процедура НОИ ще преведе по сметките на фондовете съответните осигурителни вноски, които са събрани до момента. Но проблемите не свършват дотук. Отсега е ясно, че започващата битка за привличане на осигуряващи се лица няма да приключи до края на година, а ще са точи до следващия декември. През това време се очаква лицензираните пенсионни дружества да приложат пълния си арсенал от хитрини, за да спечелят доверието на повече хора, тъй като законът им е поставил ограничения. Всяко пенсионно дружество трябва да има

минимум 15 000 осигурени

в професионалните си фондове. Ако броят на работещите 1-ва и 2-ра категория труд наистина е около 80 хил. души, то при наличие на вече осем лицензирани компании условието за броят на осигурените лица е неизпълнимо. И тъй като няма шанс работещите при тежки условия да станат много повече, остава другата предвидена в закона възможност, а тя е осигурените от един фонд лица да се прехвърлят към друг.


Така че преразпределението на осигуряващите в професионални фондове ще достигне кулминацията си в края на следващата година. Прогнозата е, че в края на 2001-а у нас ще има само четири-пет големи професионални фонда. Очевидно предстои напрегната година на ухажване на клиенти и удари ниско под пояса между конкуриращите се да ги спечелят. А нескончаемите проблеми управляващите се надяват да решат в движение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във