Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва 14-та годишна среща на Постоянната група от експерти по Африканска чума по свинете в Европа

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис ще участват в 14-та годишна среща на Постоянната експертна група за Африканска чума по свинете в Европа

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис и генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Моник Елоит ще вземат участие в 14-та годишна среща на Постоянната експертна група за Африканска чума по свинете в Европа, съобщиха от пресцентъра на агроминистерството. Тя ще се състои в хотел "Хилтън" в София.

Срещата се провежда под патронажа на Глобалната рамка за трансгранични болести по животните (Standing group of experts GF-TADs) на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН и Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Резултатите от проведените дискусии и взети решения ще бъдат част от изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на АЧС в световен мащаб.

В събитието, на което България е домакин, ще се включат над 90 експерти и представители от 34 страни, сред които министри и заместник-министри на шест държави от Балканския полуостров - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Косово, Сърбия. Очаква се срещата да бъде ключова за осигуряване на подходяща координация и действия по отношение на АЧС в този регион на Европа.

Постоянната експертна група е създадена през 2014 г., с цел събиране на опит и добри практики в борбата срещу АЧС в регион Европа. Предвид икономически въздействия върху свиневъдството на три континента в света, представители на OIE за Америка и Азия също ще се включат в срещата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във