Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започнати са безброй пътни ремонти, за които няма пари

В цяла България са започнати безброй много ремонти, за чието завършване няма финансово обезпечение, обяви в парламента служебният регионален министър Виолета Комитова. 

По думите й за да не започне масово спиране на ремонти дейности, на Агенция "Пътна инфраструктура" са необходими 1.5 млрд. лв. през актуализация на бюджета

""При анализ на министерството на текущата поддръжка и ремонт на пътищата е установено, че през 2021 г. в бюджета на АПИ за този вид дейности са предвидени 382 млн. лева, а пътната агенция по тези договори поема ангажименти за 2,9 млрд. лева, от които 1,5 млрд. лева трябва да се усвоят тази година, а останалите през 2022 г. При анализа е станало известно, че тези пари ги няма планирани в бюджета за тази година", обясни тя.

Строителната министърка посочи, че сключени по времето на ГЕРБ обществени поръчки са се оскъпили в пъти чрез допълнителни възлагания. "Имаме договор за обществена поръчка за 23,76 млн. лева и допълнителни възлагания на обща стойност от 295 млн. лв.", даде пример Комитова. 

Комитова подчерта, че приетият по времето на ГЕРБ бюджет за тази година не съдържа тази огромна разлика в парите и сега е нужна актуализация, за да не се стигне до ситуация на масови спрени ремонти. В същото време тя подчерта, че трябва и да се даде възможност за действия на възложителите в случаите, в които наддоговореното е над 50% от първоначалната сума по обществената поръчка.

В отговор на критики на депутати от ГЕРБ за спрени ремонти в различни области на страната, министър Комитова разкри, че фирмите са сключвали допълнителни договори с уверението, че парите ще им бъдат осигурени в края на годината с министерски постановления:

„Аз не съм в позиция да спирам. Фирмите, ако преценят, могат да спрат, защото са работили досега без пари и очакват в края на годината пари. Задачи, които са необезпечени с пари в строителството, е желателно да се избягват, защото ще стигнем до незавършено строителство“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във