Банкеръ Daily

"Файненшъл таймс":

Започнали са ексклузивни преговори за продажбата на "Виваком"

Инвестиционният фонд BC Partners води ексклузивни преговори за покупката на най-голямата българска телеком група - "Виваком", съобщава "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници. BC Partners възнамерява да осъществи сделката чрез фирмата United Group. 

Очакванията са сумата да достигне 1.2 млрд. евро. Тази оценка на изданието е базирана на последните телекомуникационни сделки в региона. Офертата на United Group е в този диапазон, казва източник, запознат със ситуацията. Сделката ще отбележи поредната стъпка в експанзията на United Group, след като през май закупи хърватската Tele2 за 220 млн. евро. 

Както "Банкеръ" писа, досега конкурент на United Group в наддаването бе компанията Providence Equity Partners. В края на септември стана ясно, че офертата на United Group е в размер на 1.1 млрд. евро, а тази на Providence Equity Partners - 1.05 млрд. евро. Това означава, че продавачите Спас Русев и VTB Capital може да реализират голяма печалба, след като придобиха "Виваком" за 330 млн. евро преди четири години. 

"Виваком" бе приватизирана през 2004 г. и оттогава смени собствеността си пет пъти за 10 години, преди да попадне в ръцете на кредиторите от VTB, а след това на консорциума, оглавен от Спас Русев.

Претенции към собствеността има руснакът Дмитрий Косарев чрез дружеството си Empreno Ventures. Според Косарев преди четири години телекомът е продаден на консорициума, оглавен от Спас Русев и братята Милен и Георги Велчеви на занижена цена. Русев на свой ред отхвърля претенциите и посочва, че покупката, финансирана с кредит от VTB Capital, е законна и прозрачна. Той изтъква, че Върховният съд в Лондон е отхвърлил исканията на Empreno Ventures. VTB от своя страна подчертава, че обвиненията на Косарев са абсолютно безпочвени и че търгът се е провел абсолютно легитимно и прозрачно. 

Финансовите резултати на компанията показват, че през 2018 г. "Виваком" е успяла да генерира приходи от 948 милиона лева, което е с 6.6% повече спрямо 2017 година. Коригираната EBITDA нараства с 12.8% до 359.8 милиона лева, а инвестициите за годината са се увеличили с 3.6% до 187.5 милиона лева.

Според информация от корпоративния й сайт United Group е основен играч на пазара на медийните и телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа. През март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group става базираното във Великобритания дружество BC Partners - глобална инвестиционна фирма, която е регистрирала над 109 придобивания на стойност 135 млрд. евро. 

United Group присъства на пазара на медийни и телекомуникационни услуги в бивша Югославия - обединявайки активи като сръбския оператор SBB, Telemach Словения и Telemach Босна и Херцеговина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във