Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започнала е процедура по вливане на "Летище София" в "Летище Пловдив"

Започнала е процедура по вливане на "Летище София" в "Летище Пловдив", съобщи министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.
"Процедурата се провежда на няколко етапа и ще продължи шест месеца", отбелязва той.

С подписването на концесионния договор „Летище София“ ЕАД като търговско дружество е загубило своята функционалност. То вече не е летищен оператор, но има определени активи и средства. Затова министър Тодоров е предложил вливане на компанията в „Летище Пловдив" ЕАД, което също е сто процента държавна собственост. И никак не му върви в концесионирането. Според транспортния министър така ще се осигурят средства за развитие на пловдивския аеропорт като летищен оператор и заедно с това ще се възпрепятства възможността за разпиляване на средствата, които са налични в счетоводния баланс на „Летище София“ ЕАД.

Решението за вливане е от 1 септември. "Очакват се около 30 милиона лева, които ще бъдат инвестирани в подобрение на инфраструктурата, включително и за изграждането на карго терминал, с какъвто аеропортът към момента не разполага", съобщава Лъчезар Миленчев, изпълнителен директор на "Летище Пловдив“.

През юни тази година правителството прекрати процедурата за определяне на концесионер на "Летище Пловдив", защото се оказа, че кандидати - няма. 

Това бе втори опит за отдаване на концесия на пловдивското летище. Процедурата беше открита по време на пандемията от коронавирус - 28 февруари 2020 година. Последва трикратно удължаване на срока за подаване на оферти. Последният беше до 23 февруари тази година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във