Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започна срещата на работодателските организации, членки в МОР

В Будапеща започна годишната работна среща на работодателските организации от страните от Европа и Централна Азия, членуващи в Международната организация на работодателите (МОР). На срещата от страна на Българската търговско-промишлена палата участва Васил Тодоров - главен секретар.

Васил Тодоров направи обзор на икономическата ситуация в България, акцентирайки върху процесите на възстановяване на бизнес средата, нарастващите цени на електрическата енергията и природния газ.

“Палатата стимулира и насърчава всеки един предприемач в тази непредвидима икономическа и политическа среда,  да премине към ВЕИ за собствени нужди. Предприели сме и редица действия за облекчаване на регистрационните режими за малки ВЕИ-та към уведомителен режим, като сме изложили нашите препоръки към правителството“, допълни Тодоров.

Главният секретар информира и за последните промени в трудовото законодателство в България, както и за процеса на съгласуване на Национално тристранно споразумение между представителите на национално представените организации на работниците и на работодателите.

В първия ден на събитието министърът на икономиката на Унгария - Мартон Наги, представи данни за икономическата ситуация в страната. Съвпадението на много кризи принуждава унгарската държава да увеличи държавните разходи като подпомогне редица местни предприятия, заради изключително високите цени на електроенергията и суровините.
Министър Наги обоснова необходимостта от целенасочена подкрепа на енергийно интензивните предприятия, които търпят значително щети от кризите.

В рамките на срещата представителите на организациите от отделните държави представиха информация за състоянието на икономиката в техните страни - и по-специално инфлация, цени на електроенергията и енергоносителите, схеми за подпомагане и компенсации, с особен фокус върху малките и средни предприятия.

По време на срещата беше проведена експресна анкета относно дейностите, на които МОР следва да акцентира и да развива. Най-голям брой отговори бяха насочени към необходимостта от предлагане на услуги на членовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във