Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започна "реденето" на втория правителствен ешелон

Близо седмица след като бе одобрено от парламента, коалиционното правителство на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" започна да попълва заместник-министерските кресла, т.е. да назначава черноработниците в изпълнителната власт.

 

Със заповед на премиера Кирил Петков, Людмила Петкова е освободена като заместник-министър на финансите, а на нейно място е назначена  е назначена Росица Велкова-Желева.  Тя е завършила магистратура по „Финанси“ в УНСС и има над 20-годишен професионален опит във финансовото ведомство, включително и като заместник-министър в третото правителство на Бойко Борисов през 2017 година.

За заместник-министри на енергетиката са назначени Данаил Николов и Пламен Данаилов. Данаил Николов e строителен инженер по образование, но е магистър по икономика - „Енергийни пазари и услуги“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е дълги години в НЕК АЕД, като последната заемана от него позиция в дружеството е ръководител производствено поделение.

Пламен Данаилов е финансист, завършил е УНСС. Работил е основно в частния сектор като през последното десетилетие е бил управляващ съдружник във финансова консултантска компания.

От длъжността заместник-министър на енергетиката са освободени Мирослав Дамянов, Ива Петрова и Георги Самандов.

На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията са назначени Илия Илиев и Владимир Върбанов. Илия Илиев е инженер геодезист по образование, завършил е УАСГ. Професионалната му кариера е свързана с частния сектор и притежава дългогодишен управленски опит в сферата на инвестиционното железопътно и пътно проектиране.

Владимир Върбанов е юрист по образование, дългогодишен преподавател е по международно морско право в Техническия университет във Варна. От 2017 г. е арбитър в Арбитражен съд - София и Арбитражен съд - Варна. 

Освободените заместник-министри са Александър Пулев и Христина Велинова.

Заместник-министри на земеделието храните и горите стават Момчил Неков и Иван Христанов.

Момчил Неков е магистър по международни икономически отношения от УНСС и доктор по политология от Софийския университет. До 2014 г. е работил в Комисията за защита на личните данни, а до 2019 г. е евродепутат и член на две комисии в Европарламента - по култура и земеделие.

Иван Христанов е икономист от УНСС. Работил е основно в частни фирми консултантски услуги, за управление на бази данни и за създаване и управление на кредитни портфейли. Бил е в ръководството на една от двете компании, утвърдени от ЕИФ на Еврокомисията за инвестиране в малки и средни предприятия по Програмата за дялово финансиране "Джереми".

Явор Пенчев и Деляна Иванова са назначени за заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството.

Деляна Иванова е народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Тя е магистър по „Организационно развитие“ от Софийския университет и притежава управленски опит в банковото дело и управлението на риска.

Явор Пенчев е завършил "Право" в Софийския университет. Има над 15-годишна професионална практика в сферата на търговското, облигационното и административното право.

От постовете им са освободени Нина Стоименова, Валентин Граматиков и Иван Шишков.

На длъжността заместник-министър на здравеопазването са назначени Петър Грибнев и Любомир Бакаливанов.

Петър Грибнев е завършил е Медицинския университет в София и от юли 2021 г. е заместник-директор по лечебната дейност на УМБАЛ „Александровска“.

Любомир Бакаливанов е бил заместник-министър на здравеопазването в служебното правителство през 2014 г., а в периода 2017-2019 г. е бил председател на директорския борд на Националната кардиологична болница.

От длъжност са освободени Александър Златанов и Тома Томов.

Новите заместник-министри на външните работи се казват Ирена Димитрова и Васил Георгиев.

Ирена Димитрова е дипломат с над 20-годишен стаж и е преминала през всички етапи на кариерно развитие в МВнР. Тя е магистър по философия от Софийски университет,  завършила е Дипломатическата академия на Кралство Испания и е магистър по международни отношения от университета "Комплутенсе" в Мадрид. Има и два задгранични мандата зад гърба си - във Великобритания и в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел.

Васил Георгиев  е магистър по право и тюркология на Софийския университет "Свети Климент Охридски" със специализация международно право и международни отношения. Притежава дългогодишен управленски опит в частния сектор. Има един задграничен дипломатически мандат - в посолството ни в Анкара. Бил е депутат в 45-тото и 46-тото Народно събрание, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и ръководител на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съюза на Средиземноморието.

На длъжността заместник-министър на културата са назначени Юрий Вълковски и Бойко Кадинов.

Бойко Кадинов е архитект по образование. Професор е в УАСГ и е дългогодишен преподавател в катедра „Обществени сгради“.

От постовете им са освободени зам.-министрите Борислава Танева и Пламен Славов.

Юрий Вълковски е завършил Софийския университет, бил е заместник-председател на творческия съвет на столичната програма „Култура“. Има богат опит в разработването на проекти програми социално и културно предприемачество. Съосновател и първи изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация.

Владимир Харизанов е назначен на поста заместник-министър на спорта. Той е магистър по строителство на сгради и съоръжения със 17-годишен проектантски и мениджърски опит. Завършил е магистратура по „Спортен мениджмънт“ в Барселона и през 2017 г. е заемал длъжността главен експерт в Министерството на младежта и спорта.

Яничка Труева е преназначена като заместник-министър на младежта и спорта.

Освободени са още няколко заместник-министри. Министерството на културата напускат Борислава Танева и Пламен Славов, Министерството на труда и социалната политика - Надя Клисурска, Министерството на икономиката - Ивелина Пенева, Красимир Киряков и Орлин Япраков, МОСВ - Ренета Колева. 

С решение на Министерския съвет е освободен и Венелин Димитров, заместник-председател на ДАНС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във