Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започна официално разследване срещу Мъск и Tesla

Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ увеличи натиска върху производителя на електромобили Tesla и главния изпълнителен директор Илон Мъск. В сряда (15 август) компанията е получила призовка, твърдят източници, цитирани от дузина американски медии. Според публикациите регулаторът вече е започнал официално и по-сериозно разследване. Тези разследвания обаче обикновено продължават доста дълго време и невинаги има резултат от тях, уточнява New York Times. 

Tesla попадна в полезрението на комисията, след като Мъск обяви на 7 август, че планира да отпише компанията от борсата и да я направи частна. Още оттогава се говори, че борсовият регулатор планира да разследва предприемача за пазарна манипулация, след като информацията, че осигурил нужното за целта финансиране, разпространена от него в социалната мрежа Twitter, доведе до скок в цената на акциите на Tesla с 11 процента. 

В дните след това стана ясно, че нито Мъск, нито някои измежду другите директори на компанията е осигурил въпросното финансиране при преговорите си с потенциални инвеститори.

Плановете за приватизацията на Tesla обаче се предвижват напред, след като през тази седмица компанията създаде вътрешна комисия, която ще отговаря специално за тази "операция". Освен това, наскоро бе значена адвокатската кантора Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison, която ще защитава интересите на Мъск и сие, докато тече разследването на Борсовата комисия. Кантората Latham & Watkins пък ще води процедурата по отписването на компанията от борсата. В това направление юристите ще си партнират с банката Goldman Sachs.

Интересен щрих в цялата история е предполагаемото участие на държавен фонд от Саудитска Арабия. Всъщност Мъск изрази очакванията си, че именно този фонд ще финансира превръщането на компанията в частно дружество. В личния си блог той заяви, че фондът няколко пъти му е предлагал да направи Tesla частна компания. Последната среща се е състояла на 31 юли. Тогава е станало ясно, че няма въпросителни около сделката и тя може да бъде приключена. Оставало само "процесът да се придвижи", разясни предприемачът.

Саудитците вече притежават 5% дял в Tesla. Мъск е основният акционер в компанията с 20% дял. През второто тримесечие на 2018-а тя регистрира загуби от около 717 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във