Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започна официалната среща на Кирил Петков с Кириакос Мицотакис

Започна срещата на премиера Кирил Петков с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис. Гръцкият министър-председател е на първо посещение в България и е първият гост на правителствено равнище на българския премиер от встъпването му в длъжност. Днешният разговор между Петков и Мицотакис в Министерския съвет свидетелства за интензивния политически диалог на най-високо ниво между България и Гърция и отразява стратегическия и приятелски характер на отношенията между двете страни, посочват от Министерския съвет. Оттам добавят, че стратегическото партньорство между България и Гърция, което е ключово за стабилността в региона, се изразява на първо място в сътрудничеството по линия на ЕС и НАТО, с оглед на съвременните предизвикателства.

Също толкова значимо е активизирането на двустранното сътрудничество по линия на регионалните инициативи, с цел укрепване на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа. България и Гърция работят съвместно по реализирането на енергийни и инфраструктурни проекти от взаимен интерес и за осъществяването на трансгранични проекти по програми на ЕС. Създаването на благоприятни предпоставки за ръст на стокообмена и туристическия поток са също важен елемент от двустранните отношения. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Гърция в България към 31.12.2020 г. са в размер на 2,57 млрд. евро. Не на последно място, разширяването на сътрудничеството в сферата на образованието и културата традиционно е в дневния ред на двустранния диалог между България и Гърция.

Двамата премиери разговарят на четири очи. След това ще има заседание, на което двете правителствени делегации ще обсъдят теми от общ интерес. Oт българска страна в разговорите ще участват министърът на финансите Асен Василев, на външните работи - Теодора Генчовска и началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова. По-късно през деня Мицотакис е поканен и на "Дондуков" 2, където ще се срещне и с държавния глава Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във