Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАПОЧНА КОМПРОМАТНА ВОЙНА ОКОЛО ХИМКО

Изглежда, драмата около собствеността върху 71% от акциите на врачанския торов завод Химко тепърва ще се задълбочава. След като на 23 май пакетът бе прехвърлен на фондовата борса, Централният депозитар вписа като притежател на книжата кипърската фирма Ей Ви Ес Ти Трейдинг (A.V.S.T. Trading). Както предположи в. БАНКЕРЪ в миналия си брой (от 2 юни), обаче юридическата изправност на сделката възбуди много съмнения. Агенцията за приватизация започна вътрешна проверка дали с прехвърлянето не са нарушени клаузи от договора за продажба на Химко, подписан през лятото на 1999 година. Защото в него пише, че участието на тогавашния купувач Ай Би И Транс ъф Ню Йорк (IBE Trans of New York) не може да спада под 51 процента. Проверката на агенцията още не е приключила.
Операцията от 23 май тази година очевидно е развълнувала и шефовете на Ай Би И Трейд (IBE Trade) - компания, търгуваща с химикали и торове, която претендира, че е собственик на Ай Би И Транс. От вторник до петък в София акостираха бившият конгресмен и сенатор от щата Флорида Бил Грант, който сега е директор на Ай Би И Трейд, както и юридическият съветник на фирмата Реймънд Ханиган. Грант е известен с това, че по време на мандата си във Вашингтон преминава от редиците на Демократическата партия в лагера на републиканците. Във връзка с новата му служба в Ай Би И Трейд се носеха слухове, че фирмата е финансирала изборните му кампании. Грант обаче твърди, че шефовете на Трейд-а Имре Пак и Александър Ровт са отпуснали само по хиляда долара за една от изборните кампании. Това било по-малко и от процент от събраните от него средства.
Целта на двамата янки очевидно бе да се доберат до висши държавни служители от ранга на министъра на икономиката Петър Жотев или шефа на АП Левон Хампарцумян. След като не успяха да изложат позициите си пред тях, те свикаха пресконференция в столичния хотел Шератон, където бяха отседнали. Ханиган потвърди написаното в миналия брой на в. БАНКЕРЪ - че спорът за собствеността върху Ай Би И Транс е спечелен на първа инстанция (Нюйоркския върховен съд) от представляваната от него Ай Би И Трейд. На 9 май съдията Елиът Вилк постановил, че украинецът Юрий Литвиненко е престъпил задължението за лоялност към Ай Би И Трейд, в която е работил през 1999 година. Тогава той е емитирал акции на Ай Би И Транс на свое име и на името на свои доверени лица, с което става мажоритарен собственик на фирмата. Именно този акт са атакували шефовете на Ай Би И Трейд. Така че според Ханиган би следвало българските власти да направят необходимото Ай Би И Трейд да установи контрол върху Химко.
На различно мнение са сегашните мениджъри на врачанския завод. Те не отричат победата на американците на първа инстанция, но пък твърдят, че решението на Нюйоркския съд не може да влезе в сила, защото е обжалвано. Адвокатът на Ай Би И Транс по това дело Уилям Колер е заявил на съдебното заседание, че решението ще бъде оспорвано поради факта, че не са зачетени правата на останалите акционери на Ай Би И Транс. Една от основните бази за обжалване е, че Бизнескорпоративният закон на Ню Йорк изисква собственикът на капитала да го е внесъл изцяло. А според Колер има записано свидетелство, че Ай Би И Трейд не е платила и цент за акциите си в Ай Би И Транс.
Адвокат Ханиган заяви онзи ден в софийския Шератон, че представляваната от него компания има всички основания да заведе и наказателно дело срещу Литвиненко. Той е нарушил съдебни разпореждания, като е продал акции на Химко. Ханиган обвинява украинеца, че е източил 2.5 млн. щ. долара от сметките на врачанския завод и не се знае къде са тези пари. Затова Ай Би И Трейд настоява за ареста му, като твърди, че е сезирала ФБР, прокуратурата и подкомитета по престъпността към американския Конгрес. По думите на Уилям Грант за тях се е застъпил и посланикът на САЩ у нас Ричард Майлс.
Хората на Литвиненко също не остават длъжни на противниците си. Според тях Ай Би И Трейд не е похарчила и стотинка при приватизацията на Химко. Затова и няма право да претендира за собственост. На свой ред украинското крило обвинява мениджърите на американската компания Имре Пак и Александър Ровт, че имат криминални досиета в Русия за измама, пране на пари и изнудване. Твърдят също, че Пак е осъден от щатските власти в Ню Йорк за укриване на данъци през 1996 година. Противниците на Ай Би И Трейд имали информация, че руският комбинат Новомосковски азот е осъдил дружеството за 50 млн. щ. долара. Според тях търговското дружество дължи пари по съдебни спорове и на фирмите Каргил и Петробраз. ФБР разследва Пак и за голямата афера за пране на руски пари през Банк ъф Ню Йорк (Bank of New York), тъй като съпругата му Линда Пак е била директор в банката.
Всички тези обвинения, пункт по пункт, бяха опровергани в писмо до в. БАНКЕРЪ от изпълнителния вицепрезидент на Ай Би И Трейд Стивън Плотник. Според него Линда Пак наистина е била директор в Банк ъф Ню Йорк, но до средата на 90-те години. Тя напуска банката поради заболяване от рак, от което е починала през 1998 година.
Имре Пак не е бил разследван от ФБР, а е бил привикван да дава информация за Юрий Литвиненко. Никога не е бил разследван и за данъчни престъпления. Плотник изобщо не си спомня и за някакви съдебни спорове с Каргил. Петробраз съди фирмата Ай Би И Груп, но тя няма нищо общо с Ай Би И Трейд. Ай Би И Груп е 100% собственост на Шелдън Силверстън, пише Плотник. Относно споровете с Новомосковски азот съдебната система в САЩ не е открила престъпление в действията на Имре Пак или на Александър Ровт.
Междувременно новият собственик на Химко прави всичко възможно да спечели доверието на обществеността във Враца. През седмицата новият държател на ценната депозитарна разписка, която удостоверява притежанието на 71% от комбината - Ей Ви Ес Ти Трейдинг, обяви твърдото си намерение да изпълни инвестиционната програма на дружеството на стойност 170 млн. щ. долара. Както писа в миналия си брой в. БАНКЕРЪ, тази фирма е собственост на кипърския грък Андреас Теофилу и на британската компания Юнайтед Кингдъм Газ енд Енерджи файненс (United Kingdom Gas and Energy Finans). Ей Ви Ес Ти Трейдинг възнамерява да уреди до 2005 г. задълженията на врачанския завод към Булгаргаз, както и да превърне Химко във водеща компания в продажбите на азотни торове в България и на международния пазар. В съобщението пише още, че фирмата осъществява търговски сделки и инвестиционни проекти в Източна Европа и в бившия СССР. Компанията имала годишен оборот от над 600 млн. г. марки. У нас е работила с Кремиковци, с Български морски флот, с ЛУКойл Нефтохим, с Неохим и други дружества. Мениджър на една от изредените фирми обаче отрече каквито и да било отношения с кипърското дружество.
По всичко личи, че драмата около Химко няма да приключи през следващите седмици. Сега погледите на трите страни - Ай Би И транс, Ай Би И Трейд и Ей Ви Ес Ти Трейдинг, са насочени практически към всички държавни инстанции, имащи отношение към смяната на собствеността. Може би най-реални действия се чакат от приватизационната агенция, ако нейните експерти приключат с вече десетдневната проверка по случая. Моментът обаче не е особено подходящ поради предстоящите избори у нас. На държавните мъже едва ли им е първа грижа разплитането на възела около Химко. Защото какъвто и да е ангажимент едва ли ще им донесе и стотина гласа отгоре. По-скоро ще изостри обстановката, което пък ще даде повод на Транс-а или Трейд-а да обърнат отровните си стрели към най-високото място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във