Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започна изграждането на дублиращи сондажи за вода в Хасково

Хасково започна изграждането на четири дублиращи сондажа за питейна вода. Обществената поръчка на стойност 402 хил. лева е възложена чрез пряко договаряне на компанията "Водно строителство - Хасково" АД.

Ще бъдат изградени четири нови кладенеца с дълбочина 60 метра. Заедно със съществуващите четири те ще осигурят дебит от 2765 куб. метра вода на ден, каза Сена Радева от строителния надзор на обекта. Срокът за изпълнение е 73 дни.

Кризата в Хасково започна през април, когато се оказа, че част от водата във ВиК мрежата на града е със завишени показатели на уран и алфа-активност. Тя бе забранена за пиене и готвене, а за седмица бе въведен и воден режим.

"Дефицитът на вода все още е налице, тъй като 9 от 14-те кладенеца в помпени станции "Хасково" 1 и 2 са все още са спрени заради лошите показатели", каза управителят на "ВиК - Хасково" Тодор Марков, цитиран от БТА.

В началото на юни правителството отпусна близо 2 млн. лв. за осем нови сондажа за вода в Хасково. Днес бяха отворени ценовите оферти на трите фирми, кандидатствали за изграждането на останалите четири сондажа в зона "Изток" и "Узунджово".

От община Хасково казват, че сегашните работи са закъснели с няколко месеца заради забавяне на книжа в "Басейнова дирекция" - Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във