Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започна Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Европейската седмица за намаляване на отпадъците се фокусира върху „невидимите отпадъци”, т.е. тези, които са образувани по време на производствения процес на продуктите.

Започна Европейската седмица за намаляване на отпадъците  (ЕСНО) - най-голямата кампания за повишаване на осведомеността относно предотвратяването на отпадъците в Европа.

С помощта на местни и регионални публични власти се обединяват участниците – граждани, училища, предприятия, неправителствени организации, сдружения – които организират дейности за повишаване на осведомеността относно намаляването на отпадъците. Община Пловдив също се включва, съобщават от общинския пресцентър.

Поредното 12-то издание на ЕСНО ще продължи до 29 ноември 2020 г. и ще се фокусира върху „невидимите отпадъци”.

„Невидими отпадъци“ са тези, които са образувани по време на производствения процес на продуктите.

EСНО ви предизвиква да се информирате за излишните килограми, които всички носим на раменете си поради неустойчиви модели на производство и потребление.

Има много действия, които всеки един от нас може да предприеме, за да се изправим пред този проблем. Едни от най-важните са – удължаване живота на продуктите чрез повторна употреба и ремонт, закупуване „втора ръка”, отдаване под наем и споделяне на продукти, вместо да ги притежавате, получаване на екомаркировка и присъединяване към схемите за отговорност на производителя .

Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ при Община Пловдив е подготвила презентация, свързана с ЕСНО. Тя е предоставена на директорите на всички училища на територията на общината, като към нея има и видеоклипове свързани с намаляването на отпадъците в бита.

През ноември бе подета информационна кампания свързана с негативното влияние върху околната среда от неправилното изхвърляне и горене на отпадъци.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във