Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заплатите в България скачат с 40 на сто, обяви сръбски синдикат

Вдигат ни заплатите с до 40 на сто - ето такава новина се завъртя из медиите в съседна Сърбия веднага след Международния празник на труда 1 май и в навечерието на Гергьовден. За да запазят работещите, които все по-често заминават в чужбина, властите в България, Румъния и Унгария повишават възнагражденията с до 40 на сто, обявява сръбското онлайн издание Blic. 

Според шефа на синдикат "Независимост" в Сърбия Зоран Стойкович повишение на заплатите може да получат и работещите в западната ни съседка. Ограничаването на корупцията и негативните явления в обществения сектор, според Фискалния съвет на синдиката, мотат да осигурят годишен ръст на БВП от 1 до 1, 5 на сто, което ще даде простор и за ръст на заплатите, твърди Стойкович. Според него е необходимо да се  въведе прогресивна данъчна политика и създаване на дългосрочна стратегия за развитие на домашната индустрия. Нито една държава не може да се обогати от чужди инвестиции, заявява Стойкович, който предупреждава че този капитал идва, но най-квалифицираните работници заминават в чужбина.

Владимир Глигоров, виден сръбски икономист, който е сътрудник във Виенския икономически институт, обаче не е оптимист за ръста на заплатата в Сърбия. Дори и да тръгнем по стъпките на Унгария, Румъния и България, които започнаха да повишават заплатитеq за да задържат работещите, Сърбия няма алтернатива на тенденцията за изтичане на квалифицирана работна ръка в развитите държави, заявява той.  

В изданието се цитира изследване на Фондация "Фридрих Еберт", според което пред България и Румъния също има сериозно предизвикателство. Изследването показва, че двете държави, които са членове на ЕС от повече от 10 години, 43 на сто от българите и 40 на сто от румънците планират да напуснат родните си страни.

От началото на годината минималната работна заплата в Германия например се увеличи с 35 цента на час. Това означава, че германските работодатели вече плащат най-малко 9,19 евро на час или 1592 евро на месец при 40-часова работна седмица. Първенец в това отношение е Люксембург, където минималната работна заплата вече е 2070 евро бруто на месец. На другия полюс е България - с минимална работна заплата от 560 лева на месец (около 265 евро).

Facebook logo
Бъдете с нас и във