Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Заплашват "Уиз еър" с изтегляне заради неспазване на трудови права

Група от 14 инвеститори призоваха "Уиз еър" да разреши на служителите си да формират синдикати, предаде Ройтерс. Проучване е показало, че нискобюджетният превозвач е пречил на подобни сдружавания в нарушение на правата на работещите.

Инвеститорите изразяват несъгласието си с подобна практика в писмо, до което Ройтерс е имал достъп. Групата включва британската "Ардевора асет мениджмънт" (Ardevora Asset Management) и датската "Академикер пенсион" (AkademikerPension). Датският фонд дори е заплашил да продаде своя дял в компанията при липса на реакция.

За Ройтерс "Уиз еър" отказа коментар по въпроса с аргумента, че става дума за "активна дискусия пряко с инвеститорите" и допълни, че е взел проблема присърце.

В писмото се дава пример от 2014 г., когато румънски съд е глобил превозвача, след като 19 служители са били уволнени, тъй като си позволи да създадат синдикат. Писмото цитира и интервю на главния изпълнителен директор на авиокомпанията Йожеф Варади от юни 2020 г., който казва, че компанията "държи синдикатите навън", тъй като те "убиват бизнеса".
Нискобюджетната "Уиз еър" извършва полети и от България до няколко десетки дестинации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във