Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Запазва се интересът на украинските туристи към почивка у нас

И служебният министър на туризма Стела Балтова продължава срещите с посланици и туроператори от страните с най-активни пътувания до България.

"Украйна е един от приоритетните пазари за туризъм у нас и като правителство много сериозно оценяваме приятелските ни отношения". Това е  заявила министър Балтова в разговор с посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко. Основната задача на служебното правителство е бизнесът да работи спокойно в пандемията от COVID-19, както и да бъдат облекчени условията за влизане в страната, отбелязва тя.

Съгласно последната заповед на министъра на здравеопазването, граждани на Украйна вече могат да влизат на територията на страната ни с негативен PCR или антигенен тест, с документ за завършена ваксинационна схема. Същата стойност има и документът, показващ положителен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест - за лицата, преболедували COVID-19 за периода от 15-я до 180-я ден, считано от датата на проведеното изследване. „Това означава „добре дошли в България“, е категорична министър Балтова.

Мерките, които се вземат във връзка с епидемиологичната обстановка, са ясни и се спазват стриктно. „Проверките ни са регулярни, като отговорността на сектор туризъм е на най-високо ниво“, пояснява министър Балтова. Тя изтъкна и факта, че България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safe Travels Stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Също така Министерството на туризма развива много активна дигитална кампания за украинския пазар в социалните мрежи, която ще бъде надградена и това лято.

В последните години украинските туристи поддържат постоянен интерес към пътувания и почивка в България. Посланик Виталий Москаленко е уточнил, че голям брой туристи от Украйна имат желание да посетят България и изразява надежда, че броят им ще бъде по-голям от миналата година.

Украйна е приоритетен пазар за българския туризъм, а страната ни е популярна туристическа дестинация за украинските граждани.

Следва да се отбележи, че през последните няколко години се наблюдава увеличаване броят на украинските туристи посетили България, конкретно през последните две предковид години с по 24% всяка, като през 2019 г. задминава Великобритания, Полша и Сърбия. Допълнителен положителен сигнал за туристическото сътрудничество между двете държави даде въвеждането от 11 юни 2017 г. на безвизов режим за гражданите на Украйна при пътувания до Европейския съюз.

Припомняме, че през 2019 г. броят на украинските туристи посетили България е бил 471 122. С увеличение от 91 228 човека, Украйна за първа година тогава заема 6 място в справката за посещения на чуждестранни туристи в България (+24%), изпреварвайки дори традиционни лидери като Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във