Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗАПАЗИХА БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ ЦЯЛ

Акционерите на Булгартабак холдинг решиха на общото си събрание в четвъртък, 26 юли, да намалят капитала на дружеството с 1000 лева. Толкова е номиналната стойност на акциите, притежавани досега от холдинга в Банковата консолидационна компания (БКК), които ще бъдат прехвърлени безвъзмездно на Министерството на финансите. Според отдавнашно правителствено решение, акционерите с мажоритарно държавно участие в БКК трябва да се освободят от дяловете си в полза на финансовото ведомство. Едновременно с това капиталът на Булгартабак ще бъде увеличен с 1000 лв. от фонд Резервен и на практика неговата стойност - 7 367 224 лв., няма да се промени.
Представителят на икономическото министерство на събранието Калоян Нинов обаче гласува против предложението от активите на цигарения холдинг да се извади Институтът по тютюна и тютюневите изделия в пловдивското село Марково, оценен на 3 665 000 лева. Съветът на директорите поиска тази собственост да се поеме от контролирания от земеделското министерство Национален център за аграрни науки. Ако точката беше гласувана според предложението на съвета на директорите, цената на дружеството щеше да се намали с въпросните 3.665 млн. лв., но държавата нямаше да загуби нищо, защото при всички положения институтът щеше да остане под неин контрол. Само че 7.16% от акциите на Булгартабак са на частни собственици и чисто аритметично техните книжа щяха да се обезценят с по 0.50 лв. всяка.
Представителят на държавата гласува също така като дивидент да бъдат разпределени 27% от печалбата на Булгартабак за миналата година, или 11.683 млн. лева. Това означава, че акционерите ще получат по 0.43 лв. за всяка книга. Така бе спазено правителственото решение от началото на тази година за размера на дивидентите в дружества с мажоритарно държавно участие. Иначе само ден преди събранието упорито вървяха слухове, че целият положителен резултат на холдинга ще остане във фонд Резервен.
Както се и очакваше, Калоян Нинов не освободи от отговорност членовете на надзорния и управителния съвет за дейността им през 1999 г. и на съвета на директорите за 2000 година. Причината е, че новият вицепремиер Николай Василев и неговият екип още не са се запознали подробно с резултатите на Булгартабак.
Очакваме в най-скоро време съветът на директорите да свика ново общо събрание, подчерта Нинов. На него ще бъдат гласувани и структурните промени в управлението на холдинга. От думите на депутата от НДСВ стана ясно, че съставът на борда ще бъде изцяло променен. В случай че Христо Михайловски, Бойко Кишков и колегите им в сегашния управителен орган все пак не обявят дата за ново събиране на акционерите, икономическото министерство, което контролира цели 92.84% от капитала на холдинга, може да го направи по собствена инициатива.
Стратегията за приватизацията на Булгартабак още не е готова. В средите на НДСВ като че ли надделява мнението за разпродажба на парче, но всъщност методът ще зависи от предпочитанията на чуждестранните инвеститори. Известно е, поне засега, че те се интересуват преди всичко от фабриките в Благоевград, София, Стара Загора и Пловдив. Купувачи със сигурност ще бъдат намерени и за малките манипулационни фабрики. Не е изключено обаче да се пристъпи и към т. нар. социална приватизация на част от активите на холдинга заради участието на ДПС в правителството на Симеон Сакскобургготски. Опасенията са, че някои обекти могат да се продадат на по-ниска цена, но с ангажименти за поддържане на повече работни места или пък за изкупуване на минимални квоти тютюн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във