Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Запасяваме се ремдесивир за 6 месеца напред

Кабинетът одобри сключването на договори между Министерството на здравеопазването и Gilead Sciences Ireland UC -  притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт Veklury (INN Remdesivir), предназначен за лечение на коронавирусна инфекция (COVID-19). Така правителството обезпечи доставките на медикамента до края на март 2021 г.

От Европейската комисия е подписано Рамково споразумение с производителя, което позволява лекарственият продукт да се осигури за страните от ЕС.

В контекста на постоянно усложняващата се епидемична обстановка в страната, Министерството на здравеопазването изиска чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ) заявки за прогнозните количества от продукта. След анализ на заявените от лечебните заведения количества, предвид усложняващата се епидемична обстановка и съобразявайки се с нарастващото потребление на продукта, както и наличностите в страната към момента, България ще сключи договори с Gilead Sciences за 32 593 флакона от лекарствения продукт, за период от шест месеца (октомври, ноември и декември 2020 г. и януари, февруари и март 2021 г.).

Правителството одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер на 4 860 000 лв., предназначени за закупуване на лекарствения продукт Veklury за лечение на COVID-19.

За обезпечаване на доставките за периода ноември 2020 г.– март 2021 г. на лекарствения продукт Veklury (INN - Remdеsivir) са необходими средства в размер на 24 300 000 лв., от които за 2020 г. - 4 860 000 лв. Обявената от Gilead Sciences, производител на лекарствения продукт, цена за закупуване на лекарствения продукт е 675 лв. без ДДС (345 EUR без ДДС) или 810 лв. с ДДС за флакон.

Миналата седмица здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че 2.1 млн. лева са гласувани за закупуване на 2500 флакона от препарата.

В България има достатъчно количества от лекарството, за да се осигури лечение за седмици напред, увери тогава Ангелов. А седмичната консумация на медикамента в страната до момента е 476 флакона, като 13 области са отчели тази седмица нулев разход на препарата.

До момента в България са получени 2837 флакона, които са били дарени. Страната ни на този етап разполага с 1779 флакона, които при сегашния разход биха стигнали за три седмици напред. Вече е направена заявката за покупка на нови количества ремдесивир и се очаква доставка до 10 - 20 дни.

Мненията за ефекта на лекарството обаче са противоречиви. От Световната здравна организация заявиха, че противовирусният препарат "има от малък до нулев ефект" върху вероятността пациентите да оцелеят.

Ремдесивир е сред първите препарати от началото на пандемията, използван за лечение коронавируса. Той беше предписан и на президента на САЩ Доналд Тръмп, след като даде положителна проба за COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във