Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Западът е замразил 60% от валутните резерви на Русия

Над 60% от всички валутни резерви на Русия - над 350 млрд. долара, са замразени в резултат на западните санкции като ответна мярка на спецоперацията на Руската федерация в Украйна. Това е съобщила министърката на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс след срещата си с полския й колега Збигнев Рау във Варшава.

Валутните резерви на Русия се оценяват на 604 млрд. долара. "Нашите координирани санкции бутат руската икономика обратно в съветската епоха", е казала Тръс.

Тя също така е заявила, че на планираната в четвъртък среща на министрите на външните работи на страните от G7, Лондон призовава за въвеждане на нови санкционни мерки по отношение на Русия. Предлага се забрана за влизане на руски кораби в пристанищата на западните страни, разширение на списъка с поставените под санкции руски банки, както и разпространение на рестрикциите и върху руския златодобивен отрасъл. Заедно с това, ръководителката на британското външнополитическо ведомство се е изказала и за "съгласуване на ясен график за отказ от импорта на руски нефт и газ".

Лиз Тръс е подчертала, че "Великобритания и Полша са най-близките съюзници на  Украйна". А тристранният формат на сътрудничеството между държавите, което беше обявено в началото на годината, предполага "задълбочаване на взаимодействието в киберпространството, по темата за „борбата с дезинформацията" и енергийната сигурност.

Британската министърка е добавила, че Обединеното кралство се надява Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да разследва събитията в Буча. "Аз искам да стане известна пълната картина на случилото се", е казала Тръс. Тя също така е подчертала, че Великобритания стартира кампания за борба със сексуалното насилие в зоната на бойните действия, така че престъпленията от сексуален характер да станат такава "международна червена линия", каквато е и използването на химическо оръжие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във